Kemi

Hjælp til løsning af kemi opgaver

09. november 2019 af RobynK (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, nogen der kan hjælpe med at løse disse opgaver med en forklaring?

Opgave 1)

Angiv det osmotiske tryk (i kPa) af en infusionsvæske, der er fremstillet ved en opløsning af 25 g glucose (MW: 180 g/mol) og 4,5 NaCl (MW:58,5 g/mol) i en liter vand ved 37 grader celsius

Facit: 755 kPa

Opgave 2) 

En infusionsvæske, der er fremstillet ved opløsning af 26,3 g glucose (MW: 180 g/mol) og 4,5 g NaCl (MW: 58,5 g/mol) i en liter vand, har en osmolaritet på X og er X

Facit: 0,300 Osmol/L; isoton

Opgave 3)

Hvis Ca2+ i en blodprøve måles til 4,5 mEq/L Ca2+, vil 25 mL af prøven indeholde X calcium.

Facit: 2,24 mg 

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2019 af mathon

\small \begin{array}{llllllll} \textbf{Opgave 1}\\\\ \textup{antal mol glucose:}&n_{\textup{glu}}=\frac{25\; g}{180\; \frac{g}{mol}}=0.138889\; mol&\textup{med 1 molekyle pr. mol}\\\\ \textup{antal mol NaCl:}&n_{\textup{NaCl}}=\frac{4.5\; g}{58.5\; \frac{g}{mol}}=0.076923\; mol&\textup{med 2 ioner pr. mol}\\\\ \textup{osmolaritet:}&c_{\textup{osmo}}=\frac{(0.138889\; mol)+2\cdot(0.076923\; mol)}{L}=&0.292735\; \frac{mol}{L}=292.735\; \frac{mol}{m^3}\\\\ \textup{osmotisk tryk:}&p_{\textup{osmo}} =R\cdot T\cdot c_{\textup{osmo}}=\\\\ &\left (8.31446\;\frac{Nm}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( (273.15+37) \; K\right )\cdot \left (292.735\; \frac{mol}{m^3} \right )=&754884\; Pa=755\; kPa \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. november 2019 af mathon

\small \small \begin{array}{llllllll} \textbf{Opgave 2}\\\\ \textup{antal mol glucose:}&n_{\textup{glu}}=\frac{26.3\; g}{180\; \frac{g}{mol}}=0.1461\; mol&\textup{med 1 molekyle pr. mol}\\\\ \textup{antal mol NaCl:}&n_{\textup{NaCl}}=\frac{4.5\; g}{58.5\; \frac{g}{mol}}=0.07692\; mol&\textup{med 2 ioner pr. mol}\\\\ \textup{osmolaritet:}&c_{\textup{osmo}}=\frac{(0.1461\; mol)+2\cdot(0.07692\; mol)}{L}=&0.300\; \frac{osmol}{L}\\\\ \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2019 af mathon

tastekorrektion til #1

\small \small \begin{array}{llllllll} \textbf{Opgave 1}\\\\ \textup{antal mol glucose:}&n_{\textup{glu}}=\frac{25\; g}{180\; \frac{g}{mol}}=0.138889\; mol&\textup{med 1 molekyle pr. mol}\\\\ \textup{antal mol NaCl:}&n_{\textup{NaCl}}=\frac{4.5\; g}{58.5\; \frac{g}{mol}}=0.076923\; mol&\textup{med 2 ioner pr. mol}\\\\ \textup{osmolaritet:}&c_{\textup{osmo}}=\frac{(0.138889\; mol)+2\cdot(0.076923\; mol)}{L}=&0.292735\; \frac{osmol}{L}=292.735\; \frac{osmol}{m^3}\\\\ \textup{osmotisk tryk:}&p_{\textup{osmo}} =R\cdot T\cdot c_{\textup{osmo}}=\\\\ &\left (8.31446\;\frac{Nm}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( (273.15+37) \; K\right )\cdot \left (292.735\; \frac{mol}{m^3} \right )=&754884\; Pa=755\; kPa \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. november 2019 af mathon

\small \small \small \small \begin{array}{llllllll} \textbf{Opgave 3}\\\\4.5\; \frac{ mEq\; Ca^{2+}}{\;L}=&4.5\cdot 10^{-3}\cdot\frac{\left ( \frac{40.078\; g}{2} \right )}{L}=90.1755\; \frac{mg}{L}\\\\ \textup{indhold i 25 mL:}&90.1755\; \frac{mg}{1000\; mL}\cdot (25\; mL)=2.25\; mg \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. januar 2020 af Lara45

#2 Jeg sidder med samme opgave, men jeg forstår ikke hvordan får du 0,300 osmol/L ?

Jeg taster det samme ind på min lommeregner og får 6,14956


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. januar 2020 af Lara45

Eller nej undskyld jeg får 2,99957, men jeg forstår ikke dit facit i #2


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. januar 2020 af Lara45

#4 Jeg får det samme - undskyld, der er mig, der har taget fejl, men hvorfor ganger du med 10^-3 og hvorfor dividerer du 40,078 g med 2?

PÅ forhånd tak


Skriv et svar til: Hjælp til løsning af kemi opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.