Kemi

Hvad er forskellen på masseprocent og volumenprocent?

16. november 2019 af hjælpmedlektierpls - Niveau: C-niveau

Hvad er forskellen på masseprocent og volumenprocent?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2019 af mathon

w/w masseprocent er massen af et specifkt stof i procent af totalmassen.

v/v Volumenprocent er volumen af et specifkt stof i procent af totalvolumen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. november 2019 af SuneChr

Når to volumina sammenblandes, vil summen af deres respektive volumen ikke nødvendigvis
være sammenblandingens volumen.
        10 ml vand + 10 ml sprit ≠ 20 ml blanding.
Når to masser sammenblandes, vil den samlede masse altid være summen af de respektive
masser.
        10 g vand + 10 g sprit = 20 g blanding.


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2019 af ringstedLC

#0: Når to stoffer med forskellig massefylde blandes, fås en forskel i masseprocent og volumenprocent.

Eksempel på volumenprocent (dog enhedsberegning i mellemregninger):

\begin{align*} V_{vand}+V_{sprit} &= V_{bl.} \\ V_{sprit} &= V_{bl.}-V_{vand} \\ V_{sprit} &= 1000-570=430\text{ cm}^3 \\ V_{sprit_{\%}} &= \frac{430\cdot 100}{1000}\%=43\text{\% vol.} \end{align*}

Eksempel på masseprocent (dog enhedsberegning i mellemregninger):

\begin{align*} m_{vand}+m_{sprit} &= m_{bl.} \\ m_{vand}+m_{sprit} &= V_{bl.}\cdot \rho _{bl.} \\ \rho _{bl.} &= \frac{ m_{vand}+m_{sprit}}{V_{bl.}} \\ \rho _{bl.} &= \frac{570+V_{sprit}\cdot \rho_{sprit}}{V_{bl.}} \\ \rho _{bl.} &= \frac{570+430\cdot 0.789}{1000}=0.91\text{ g pr. cm}^3 \\ m_{bl.} &= 1000\cdot 0.91=910\text{ g} \\ m_{sprit} &= m_{bl.}-m_{vand} \\ m_{sprit} &= 910-570=340\text{ g} \\ m_{sprit_{\%}} &= \frac{340\cdot 100}{1000\cdot 0.91}\% =37.4\text{\% masse (v\ae gt)} \end{align*}

#2:

\begin{align*} V_{vand}+V_{sprit} &\neq V_{bl.}\text{ ?} \end{align*}


Skriv et svar til: Hvad er forskellen på masseprocent og volumenprocent?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.