Kemi

indstilling af NaOH beregning af pH og koncentration mm.

20. november 2019 af iajsten (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

jeg søge rom hjælp til dette:

"Til indstilling af en NaOH-opløsning afvejes 344,1 mg KHP (Kaliumhydrogenphtalat), som opløses i vand.

Opløsningen titreres med NaOH-opløsningen, og phenolphtalein anvendes som indikator. Ved titreringen bruges 16,5 mL NaOH-opløsning.

A) Beregn koncentrationen af NaOH-opløsningen

Ved titreringens afslutning er det samlede volumen af blandingen 68,7mL

B)  Beregn pH for blandingen ved titreringens afslutning.

C) Beregn pH for blandingen, når der kun er tilsat 6,5 mL NaOH-opløsning


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2019 af mathon

344.1 mg kaliumhydrogenphtalat   HOOC-C_6H_4-COOK\quad \textup{nedenfor noteret HXK}

\small \begin{array}{lllllll} &&n(HXK)=\frac{344.1\cdot 10^{-3}\; g}{204.22\; \frac{g}{mol}}=0.001685\; mol=1.685\; mmol\\\\ &&HX^-:OH^-=1:1\\\\ &\textup{hvoraf:}&n(HX^-)=n(OH^-)=1.685\; mmol\\\\ A)&c\left ( \textup{NaOH-opl\o øsningen} \right )=&\frac{1.685\; mmol}{16.5\; mL}=0.102\; M\\\\\\ B)&pK_{s2}\textup{ for }H_2X=5.4&\textup{slutkoncentration:}\quad \left [ X^{2-} \right ]=\frac{1.687\; mmol}{68.7\; mL}=0.0246\; M\\\\ &\textup{til beregning af pH i en}\\&\textup{svag base kan benyttes:}&pH=7+\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_{s2}+\log(c_b) \right )\\\\ &&pH=7+\frac{1}{2}\cdot \left ( 5.4+\log(0.0246) \right )=8.9\\\\\\ C)&\textup{i pufferopl\o sning:}&pH=pK_{s2}+\log\left ( \frac{V}{V_{slut}-V} \right )\\\\ &&pH=5.4+\log\left ( \frac{6.5}{16.5-6.5} \right )=5.2 \end{array}


Svar #2
21. november 2019 af iajsten (Slettet)

Hvorfor  er det i B) pH=7+........ og senere log(c_b)? 


Svar #3
21. november 2019 af iajsten (Slettet)

#1

344.1 mg kaliumhydrogenphtalat   HOOC-C_6H_4-COOK\quad \textup{nedenfor noteret HXK}

\small \begin{array}{lllllll} &&n(HXK)=\frac{344.1\cdot 10^{-3}\; g}{204.22\; \frac{g}{mol}}=0.001685\; mol=1.685\; mmol\\\\ &&HX^-:OH^-=1:1\\\\ &\textup{hvoraf:}&n(HX^-)=n(OH^-)=1.685\; mmol\\\\ A)&c\left ( \textup{NaOH-opl\o øsningen} \right )=&\frac{1.685\; mmol}{16.5\; mL}=0.102\; M\\\\\\ B)&pK_{s2}\textup{ for }H_2X=5.4&\textup{slutkoncentration:}\quad \left [ X^{2-} \right ]=\frac{1.687\; mmol}{68.7\; mL}=0.0246\; M\\\\ &\textup{til beregning af pH i en}\\&\textup{svag base kan benyttes:}&pH=7+\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_{s2}+\log(c_b) \right )\\\\ &&pH=7+\frac{1}{2}\cdot \left ( 5.4+\log(0.0246) \right )=8.9\\\\\\ C)&\textup{i pufferopl\o sning:}&pH=pK_{s2}+\log\left ( \frac{V}{V_{slut}-V} \right )\\\\ &&pH=5.4+\log\left ( \frac{6.5}{16.5-6.5} \right )=5.2 \end{array}

hvorfor 7+ og c_b


Svar #4
21. november 2019 af iajsten (Slettet)

har fundet ud af B.

men hvor bruges puffer ligningen i C og hvorfor bruges volumen og hvordan ser genrelt formlen ud der bruges til dette?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. november 2019 af mathon

                   \small \begin{array}{llll} \textup{pufferligning:}&pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )\\\\ \textup{titreringspuffer}&pH=pK_s+\log\left ( \frac{V\cdot c}{V_{slut}\cdot c-V\cdot c} \right )\\\\ &pH=pK_{s2}+\log\left ( \frac{V}{V_{slut}-V} \right )\qquad 0<V<V_{slut}\\\\ V\textup{ er tilsat volumen}\\ \textup{titrator (NaOH)} \end{array}


Skriv et svar til: indstilling af NaOH beregning af pH og koncentration mm.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.