Kemi

Phospholipidlag / Gibbs frie energi

03. december 2019 af Haderup - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Jeg har brug for hjælp med følgende opgave:

Vi betragter en nervecelle med en membran besta°ende af et dobbeltlag af phosphorlipider med integrale transport proteiner. I nervecellens hviletilstand har vi typisk følgende koncentrationer:

Extracellulært (mM): 

Na+ = 150

Cl= 110

K+ = 5

Intracellulært (mM):

Na+ = 15 

Cl- = 10

K+ = 150

Den elektriske neutralitet i ba°de det intra- og det ekstracellulære rum sikres af mange andre ioner, aminosyrer og proteiner
Vi ser pa° følgende processer:

 K^+_i \leftrightharpoons K^+_x 

Na^+_i \leftrightharpoons Na^+_x

hvor indeks i henviser til intracellulær og indeks x til ekstracellulær.

1)  Hvilket fortegn har \Delta G for de to processer hver især?

----

Jeg har tænkt mig til, at reaktionen hvor intracellulært K+ bliver extracellulært må være exergonisk (og omvendt for Na+), dvs. foregå spontant, men jeg forstår ikke hvad jeg skal gøre når jeg har med ligevægte at gøre...

Kan nogen kaste lys over sagen??


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2019 af janhaa

Na_i^+ \rightleftharpoons Na_x^+\\ \\ K=\frac{[Na_x^+]}{[Na_i^+]}=150/15=10\\ \\ \Delta G=-RT*\ln(K)\\ dvs\\ \Delta G < 0\\ og\,\,spontan


Skriv et svar til: Phospholipidlag / Gibbs frie energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.