Kemi

pH beregning

15. december 2019 af wohoo1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP,

Til 800 mL 0,500 M HCl tilsættes 0,100 mol Na3PO4. Hvad er et rimeligt estimat af pH?
Det kan antages at volumen forbliver 1,00 L. pKa(HCl) < 1
pKa(H3PO4) = 2,12
pKa(H2PO4-) = 7,21
pKa(HPO42-) = 12, 67 

Er der nogen der kan hjælpe :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2019 af mathon

800 mL 0.500 M HCl indeholder:

 \small \begin{array}{lllll} &n_{HCl}=\left ( 0.800\; L \right )\cdot \left ( 0.500\; \frac{mol}{L} \right )=0.400\; mol\\\\\textup{hvoraf de 0.3\; mol}\\\textup{medg\aa r til dannelse}\\ \textup{af 0.3 mol }H_3PO_4.\\ \textup{Tilbage er 0.1\; mol}\\HCl\textup{ som er \textbf{dominerende}}\\\textup{st\ae rkere end }H_3PO_4\textup{:}&\left [ H_3O^+ \right ]=\frac{0.100\; mol}{1\; L}=0.100\; M\\\\&pH_{estimat}=-\log\left ( 0.100 \right )=1.0 \end{array}


Skriv et svar til: pH beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.