Kemi

Blandede kemi opgaver

26. december 2019 af N0valyfe (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej folkens! 

Jeg sidder med følgende opgaver som jeg ikke kan regne - jeg sætter pris på noget hjælp! Har prøvet at udregne opgaverne, men får tal som afviger fra facit - håber nogle kan kaste lys over dem!

1) Nitrogen har en opløselighed på 5,3·10?4 M i vand i ligevægt med atmosfæren, hvor partialtrykket af nitrogen er 593 mmHg. Opløseligheden af ren nitrogen ved samme temperatur og et tryk på 760 mmHg er ......

-> Her har jeg prøvet at finde den procentvise forskel ved at dividere 593/760 og gange dette tal med 5.3*10^-4. Jeg får et tal som afviger fra facit.

Facit angives i denne opgave til: 6.8*10^4M 

2) I atmosfærisk luft er partialtrykket af N2 = 593 mmHg. N2-koncentrationen i vand ved ligevægt er 5,3·10?4 M. Hvad er N2 koncentrationen i ligevægt ved samme temperatur, hvis N2-partialtrykket hæves til 1230 mmHg.

- Her har jeg prøvet at isolere altså 593mmHg *5.3*10^-4M = 1230mmHg * x 

<=> 593mmHg * 5.3*10^-4M / 1230 mmHg = x 

Jeg får et tal som afviger fra facit - facit angives til: 1.1*10^-3

3) Normaliteten af en opløsning fremstillet ved at opløse 150,0 g citronsyre (trivalent-syre - molvægt: 192,14 g) i 500 mL vand beregnes til ......

- Her finder jeg først n: n= 150g/192.14g/mol og dividerer tallet med 0.5L 

Facit angives til 4.68N jeg får et tal som afviger fra dette. 

4) Antallet af mol C6H12O6, der skal bruges for at fremstille 700 mL af en 2,50 % (w/v) opløsning, er…..

- Her ved jeg faktisk ikke hvad man skal gøre

På forhånd tusind tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. december 2019 af mathon

                     \small \begin{array}{lllll}1)&\textup{opl\o seligheden} &\textup{er proportional med partialtrykket}\\\\&\textup{opl\o seligheden}&\textup{af ren }N_2\\\\&&\left ( 5.3\cdot 10^4\; M \right )\cdot \frac{760}{593} =6.8\cdot 10^4\; M\\\\\\ 2)&\textup{opl\o seligheden}&\textup{af }{N_2}^{1230\; mm \; Hg}\\\\ &&\left (5.3\cdot 10^4\; M \right )\cdot \frac{1230}{593}=11.0\cdot 10^4\; M \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. december 2019 af mathon

I 3) menes normaliteten af H_3O^+ under forudsætning af, at syren er HELT deprotoneret.

                     \small \begin{array}{lllll}3)&\left [ H_3O^+ \right ]_{\textup{normalitet}}=3\cdot \frac{150\; g}{0.5\; kg}:\frac{192.14\; g}{mol}=4.68\; N \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. december 2019 af mathon

                     \small \small \begin{array}{lllll}4)&\textup{molmasse:}&\textup{Sum}\left ( \left \{ 6,12,6 \right \}\cdot \left \{ 12.011,1.008,15.999 \right \} \right )\; \frac{g}{mol}=180.156\; g mol\\\\&\textup{koncentration:}&2.5\%(w/v)=2.5\; \frac{g}{100\; mL}=17.5\; \frac{\; g}{700\; mL}\\\\&\textup{antal mol:}&N=\frac{m}{M}=\frac{17.5\; g}{180.156\; \frac{g}{mol}}=0.097(138)\; mol \end{array}


Skriv et svar til: Blandede kemi opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.