Kemi

Beregning af masseprocent ud fra formelmassen

27. januar 2020 af DenStuderende1 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har fået en opgave der lyder:
Hvor mange masseprocent vand er der i krystalsoda beregnet ud fra formelmassen? 
 

Jeg ved at formelmassen for et stof er summen af atommasserne af de to atomer der indgår i den kemiske formel for stoffet. Krystalsodas formel er Na2CO3 også kendt som natriumcarbonat.

Formelmassen for natrium er 22,990
Carbonat er tre oxygen-atomer og et carbon-atom
Formelmassen for oxygen-atomet er 15,999
Formelmassen for et carbon- atom er 12,001
Formelmassen for natriumcarbonat er altså: (22,990*2) + (3* 15,999) + 12,001 = 105,978 g/mol

Hvordan finder jeg ud af hvor mange masseprocent vand der i krystalsoda ud fra dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. januar 2020 af Molarmasse (Slettet)

Det er ikke muligt at finde masseprocenten af vand, fordi natriumcarbonat indeholder ikke vand.

Eftersom du har beregnet molarmassen af natriumcarbonat.

M(Na2CO3*xH2O), i det her tilfælde finder vi ud af, at der er 10 H2O.

M(Na2CO3*10H2O) = 105.978+170 = 275.97800g/mol

Masseprocenten af vand i krystalsoda. (170/275.978 = 0.64 ≈ 64% ).

Der er 64% procent vand i krystalsoda.


Skriv et svar til: Beregning af masseprocent ud fra formelmassen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.