Kemi

Beregn pH

09. marts 2020 af UnicornLover - Niveau: B-niveau

Hej SP

Hvordan ville jeg skulle kunne udregne dem?

a)    Beregn pH i en opløsning af hydrogenbromid i vand med cHBr=0,01 M.

b)    Beregn koncentrationen af saltsyre (HCl) i en vandig opløsning som har pH=5.

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. marts 2020 af mathon

Begge er stærke syrer, for hvilke
der gælder:
                            \small \begin{array}{llll}&pH=-\log(c_s)\\\\&c=10^{-pH}\\\\\\\\a)&pH=-\log(0.01)=2\\\\b)&c=10^{-5}\; M \end{array}


Svar #2
09. marts 2020 af UnicornLover

hvad med hvis det var svag syre?


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. marts 2020 af mathon

For en svag syre
gælder:

                            \small \small \begin{array}{llll}&pH=\tfrac{1}{2}\left (pK_s-\log(c_s) \right )\\\\&c_s=10^{pK_s-2pH} \end{array}


Svar #4
10. marts 2020 af UnicornLover

Jeg beklager, men hvad står K'et for?

Har prøvet at finde ud af det, men der står intet i min bog.

Ved at pH står for potentielt hydrogen, men hvad med K?


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. marts 2020 af mathon

Generelt måles syrestyrken
i forhold til opløsningsmidlet vand:
                                                             \small \begin{array}{llll} &S\; +\; H_2O\; \rightleftharpoons \; B\; +\; H_3O^+\\\\\textup{ligev\ae gtsbr\o k:}&\frac{ [ B \ ]\cdot [H_3O^+]}{[S]}=K_s\quad \textup{(syrekonstanten)} \end{array}          


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. marts 2020 af mathon

Jo mere ovenstående ligevægt er forskudt mod højre desto stærkere er syren, jo større er K
og jo mindre er pKs.


Skriv et svar til: Beregn pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.