Kemi

Forsøg: Aldehyder og ketoner

10. marts 2020 af frozone7 - Niveau: B-niveau

Hej er der nogen som ligger inde med nogle rapporter om reaktion med aldehyder og ketoner?

Mangler inspiration til en emneopgave vedrørende aldehyder og ketoner.

Her har jeg formuleret nogle spørgmål, som jeg håber jeg ville kunne få svar på:

- Skriv reaktionsskemaet for reaktionen mellem ethanal og 2,4-dinitrophenylhydrazin.

- Skriv og afstem reaktionsskemaet for oxidationen af ethanal ved hjælp af Fehlings væske.

- Skriv og afstem reaktionsskemaet for oxidationen af ethanal ved hjælp af Tollens' reagens

- For hver af de undersøgte stoffer sammenfattes iagttagelserne i skemaet i en konklusion, der angiver om stoffet er et aldehyd en keton eller ingen af delene .


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2020 af Moderatoren

Hvad mangler du hjælp til?


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. marts 2020 af mathon

Hvis prøven med 2,4-dinitrophenylhydrazin er positiv, er der tale om et aldehyd eller en keton. Tollens’ test, hvor sølvioner oxiderer, er kun positiv, når stoffet er et aldehyd.


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. marts 2020 af mathon

reaktion for en positiv prøve:

RR'C=O + C6H3(NO2)2NHNH2 → C6H3(NO2)2NHNCRR' + H2O

Reaktionen kan beskrives som en kondensationsreaktion, da to molekyler bindes sammen under udskillelse af vand. Reaktionen er imidlertid mere kompleks: Der sker en nukleofilisk addition af -NH2 gruppen op C=O gruppen (carbonylgruppen), som gør at der udskilles vand.


Svar #4
11. marts 2020 af frozone7

#3

reaktion for en positiv prøve:

RR'C=O + C6H3(NO2)2NHNH2 → C6H3(NO2)2NHNCRR' + H2O

Reaktionen kan beskrives som en kondensationsreaktion, da to molekyler bindes sammen under udskillelse af vand. Reaktionen er imidlertid mere kompleks: Der sker en nukleofilisk addition af -NH2 gruppen op C=O gruppen (carbonylgruppen), som gør at der udskilles vand.

Mathon, hvordan forløber reaktionen med fehlings væske, og reaktionen med tollens' reagens?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. marts 2020 af mathon

Den reaktion, der sker, er en redoxreaktion:

{\displaystyle \mathrm {2\,Cu^{2\operatorname {+} }+R-CHO+5\,OH^{\operatorname {-} }\longrightarrow Cu_{2}O+R\!-\!COO^{\operatorname {-} }+3\,H_{2}O} }

Fehlings reagens består af en blanding af to opløsninger:

Fehling I: En lyseblå opløsning af kobbersulfat i vand, og

Fehling II: En fortyndet opløsning af kaliumnatriumtartrat i natriumhydroxid

Når de to opløsninger blandes opnås en mørkeblå opløsning, som skyldes at kobberionerne danner et kompleks med tartrationer. Ved tilsætning af testsubstansen og opvarmning skifter opløsningen farve fra blå over grønlig til rød. Hvis testsubstansen er et aldehyd dannes der et rødt bundfald af Cu2O.


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. marts 2020 af mathon

Tollens reagens:
    se   https://en.wikipedia.org/wiki/Tollens%27_reagent       


Skriv et svar til: Forsøg: Aldehyder og ketoner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.