Kemi

Udregning af pH ved blanding af to syrer

15. marts 2020 af TLadegaard - Niveau: B-niveau

Opgaven lyder at 20 mL 0,120 M HNO3 blandes med 80 mL 2,5 * 10-3 M HCl

Jeg har først brugt denne formel: pH = -log cs

pHHNO3 = -log(0,120) = 0,921

pHHCl = -log(2,5* 10-3) = 2,602

Her har jeg så fundet pH, og bruger det til at finde mængden af oxoniumioner i de to syrer

H3O+= 10^-0,921 M = 0,11995

H3O+= 10^-2,602 M = 0,00250

Hvordan finder jeg så H3O+ når de to blandes? Kan jeg bare lægge de to værdier sammen?

Tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. marts 2020 af janhaa

HNO3: 2,4 mmol

HCl: 0,2 mmol

total [H^+]  = 2,6/100 M = 0,026 M

pH = 1,60


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. marts 2020 af janhaa

#0

Opgaven lyder at 20 mL 0,120 M HNO3 blandes med 80 mL 2,5 * 10-3 M HCl

Jeg har først brugt denne formel: pH = -log cs

pHHNO3 = -log(0,120) = 0,921

pHHCl = -log(2,5* 10-3) = 2,602

Her har jeg så fundet pH, og bruger det til at finde mængden af oxoniumioner i de to syrer

H3O+= 10^-0,921 M = 0,11995

H3O+= 10^-2,602 M = 0,00250

Hvordan finder jeg så H3O+ når de to blandes? Kan jeg bare lægge de to værdier sammen?

Tak!

bare plus H^+ fra HNO3 og H^+ fra HCl 

og del på total volum


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. marts 2020 af mathon

\small \begin{array}{llll}\textup{antal mol } H_3O^+ \textup{:}&\left ( 0.020\; L \right )\cdot \left ( 0.120\; \frac{mol}{L} \right )+\left ( 0.080\; L \right )\cdot \left ( 2.5\cdot 10^{-3}\; \frac{mol}{L} \right )=0.0026\; mol\\\\\textup{blandingskoncentrsation:}&\left [ H_3O^+ \right ]=\frac{0.0026\; mol}{0.100\; L}=0.026\; M\\\\&pH=-\log(0.026)=1.6 \end{array}


Skriv et svar til: Udregning af pH ved blanding af to syrer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.