Kemi

Syre base

02. april 2020 af EmilieS1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

For at holde en opløsnings pH nogenlunde neutral laves en 100 mL blanding der indeholder 0,5 M H2S og 0,65 M HS-.

a) Hvad er pH i opløsningen?

b) Hvorfor kan dette syre base par holde pH værdi omkring neutral?

c) Hvad bliver pH hvis man tilsætter 10 mL 0,7 M NaOH?

Går ud fra, at spørgsmål B har noget, at gøre med, at det er puffere, men hvordan skal resten løses?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. april 2020 af mathon

                     \small \small \begin{array}{lllll}a)&n(H_2S)=V\cdot c=(0.100\;L)\cdot\left ( 0.5\; \frac{mol}{L} \right )=0.05\; mol\\\\&n(HS^-)=V\cdot c=(0.100\;L)\cdot\left ( 0.65\; \frac{mol}{L} \right )=0.065\; mol\\\\&pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )=6.96+\log\left ( \frac{0.065}{0.05} \right )= 7.1\\\\\\c)&pH_{\textup{efter}}=pK_s+\log\left ( \frac{0.065+0.007}{0.05-0.007} \right )=7.2 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. april 2020 af qwerty18 (Slettet)

Ville det ikke være fordelagtigt at angive pH med flere decimaler, da ændringerne er så små?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. april 2020 af qwerty18 (Slettet)

Og hvor får du 0,007 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. april 2020 af mathon

10 mL 0.7 M NaOH = 0.007 mol NaOH


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. april 2020 af mathon

Det er jo netop meningen at eftervise, at en puffers pH med 1 dec. ikke ændres nævneværdigt ved tilsætning af en mindre stofmængde stærk syre eller stærk base.


Skriv et svar til: Syre base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.