Kemi

Beregning af H3O+ osv.

09. maj 2020 af Daniella500 - Niveau: B-niveau

I en 0,100 M vandig opløsning af methansyre (myresyre) måles pH til 2,38.

a.    Opskriv reaktionsskemaet for reaktionen mellem methansyre og vand.

 HCOOH (aq)  +  H2O (l)   --->   HCOO- (aq)   +   H3O+ (aq)

b.    Beregn [H3O+] i opløsningen.

c.     Hvor stor er den aktuelle koncentration af methanoat, (CH3COO-) ?

d.    Hvor stor en del af methansyren har reageret med vand? 

Hvordan besvarer jeg b, c og d? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. maj 2020 af janhaa

b)

[H+] = 10-2,38

c)

pOH=0,5(pK_b-\log([CH_3COO^-]))=11,62


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. maj 2020 af mathon

d.
         methansyre er en middelstærk syre: pKs = 3.77

                                       \small \frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{0.100-\left [ H_3O^+ \right ]}=10^{-3.77}\qquad 0<\left [ H_3O^+ \right ]<0.100

                                       \small \left [ H_3O^+ \right ]=0.004037

         reageret brøkdel:
                                       \small \frac{\left [ HCOO^- \right ]}{0.100}=\frac{\left [ H_3O^+ \right ]}{0.100}=\frac{0.004037}{0.100}=0.040369=4.04\%


Skriv et svar til: Beregning af H3O+ osv.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.