Kemi

Opgaver om fedtstoffer

19. maj 2020 af Peter00005 - Niveau: B-niveau

Jeg forstår ikke helt opgave a), b) og c). Håber nogle kan hjælpe:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2020 af Heptan

a) En alkohol og carboxylsyre kan reagere og give en ester.

Glycerol har tre alkoholgrupper (-OH), så den kan lave 3 esterbindinger med de 3 fedtsyrer.

Eksempel:

b)

Dibrom sætter sig på C=C dobbeltbindinger. Eksempel:

Husk at afstemme reaktionsskemaet.

c) Diiod sætter sig også på C=C dobbeltbindinger, helt ligesom dibrom. Der sættes altså ét diiod molekyle (I2, M = 253,8089 g/mol) per dobbeltbinding.

Beregn stofmængden af 100 g triglycerid og multiplicér med antal C=C dobbeltbindinger i triglyceridet for at få stofmængden af diiod. Til sidst, beregn massen af diiod i gram.


Svar #2
26. maj 2020 af Peter00005

Jeg forstår ikke, hvordan jeg beregn stofmængden af 100 g triglycerid


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. maj 2020 af mathon

Over ført fra
                      https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1963430
                    
     Mit triglycerid består af tre fedtsyrer palmitinsyre C15H31COOH, oliesyre C17H33COOH og linolsyre
     C17H31COOH

Stofmængdeberegning:

             \small \small \begin{array}{llllr} 1)&\textup{palmitinsyre:}&\textup{sum}\left ( \left \{16,32,2 \right \}\cdot \left \{12.011,1.008,15.999 \right \} \right )&=&256.430\\\\ 2)&\textup{oliesyre:}&\textup{sum}\left ( \left \{18,34,2 \right \}\cdot \left \{12.011,1.008,15.999 \right \} \right )&=&282.468\\\\ 3)&\textup{linolsyre:}&\textup{sum}\left ( \left \{18,32,2 \right \}\cdot \left \{12.011,1.008,15.999 \right \} \right )&=&280.452\\\\ 4)&\textup{glycerin:}&\textup{sum}\left ( \left \{3,8,3 \right \}\cdot \left \{12.011,1.008,15.999 \right \} \right )&=&\underline{\textup{ 92.094}}\\\\ &\textup{sum:}&&=&911.444\\\\ 4)&3 \, H_2O&3\cdot \textup{sum}\left ( \left \{2,1 \right \}\cdot \left \{1.008,15.999 \right \} \right )&=&\underline{-\textup{ 54.045}}\\\\& \textup{molmasse:}&&=&857.399 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. maj 2020 af mathon

Antal mol af 100 g triglycerid:

              \small \small \begin{array}{lllll}& n(\textup{glycerid})=\frac{100\;g}{857.399\; \frac{g}{mol}}=0.116632\; mol\\\\& n(\textup{iod})=3\cdot n(\textup{glycerid})=3\cdot \left (0.116632\; mol \right )=0.349895\;mol\\\\\textup{iodtal:}& m(\textup{iod})=n\cdot M=\left ( 0.349895\;mol \right )\cdot \left ( 2\cdot \left ( 126.90\; \frac{g}{mol} \right ) \right )=89 \end{array}


Skriv et svar til: Opgaver om fedtstoffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.