Matematik

Eksponentielle funktioner

04. august 2020 af Jensxxx - Niveau: B-niveau

Hej,

Kan ikke komme videre med denne opgave, så håber i kan hjælpe:


En produktion var i 1995 på 375 tons, og vækstraten var 9% pr. år.
Op­stil en regne­forskrift for produktio­nen y som funktion af antallet af år efter 1995.

(Den har jeg løst: y=375*1,09^x)

Nu kommer den jeg ikke kan løse:

Beregn ved hjælp heraf, i hvilket år produktionen overstiger 900 tons


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. august 2020 af peter lind

Løs ligningen 900 = 375*1,09x


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. august 2020 af Sara6543 (Slettet)

X er jo, som du selv skriver, år efter 1995. Og da du skal finde ud af hvilket år produktionen overstiger 900, skal du altså finde x, ergo skal du løse en ligning. 

solve(f(x)=900,x)


Svar #3
04. august 2020 af Jensxxx

Kunne man løse den som x=\ln (900/375)/\ln (1,09) ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. august 2020 af peter lind

Ja. Med den fundne værdi kan du gøre prøve altså indsætte den fundne værdi i 375*1,09xog se om det bliver 900


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. august 2020 af Capion1

Det er ikke en ligning, der skal løses, men en ulighed:
Vi skal finde det mindste hele positive tal x, for hvilket
900 < 375·1,09x  


Skriv et svar til: Eksponentielle funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.