Kemi

Hvorfor vil carbon afgive 2 eller 4 elektroner?

29. august 2020 af Amalie1234324 - Niveau: B-niveau


"I stedet for at afgive, optage og flytte rundt på elektroner i orbitalerne, findes der en mulighed for hybridisering af orbitaler. Carbon har elektronkonfigurationen [He]2s2 2p2. Umiddelbart er mulighederne at afgive 2 eller 4 elektroner, eller absorbere 4 elektroner, "

Nogen der kan forklare hvorfor carbon skulle ville afgive 2 eller 4 elektroner eller overhoved absorbere 4 elektroner. Den har jo nu 6 elektroner og er vel stabil?


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. august 2020 af mathon

Den inaktive luftartartstruktur er yderst
                                                                      \small \begin{array}{lllll} s^2\textup{\,}p^6 \end{array}

hvilket carbonatomet \small \begin{array}{lllll} s^2\textup{\,}p^2 \end{array} kan opnå ved at optage 4 elektroner.

Ved hybridisering \small \begin{array}{lllll} p^4 \end{array} kan carbonatomet afgive eller acceptere 4 elektroner.


Svar #2
30. august 2020 af Amalie1234324

Jeg forstår ikke den med hybridisering. Så hvis man antager at carbonatomet har elektronkonfigurationen på p4, så hvis den optager 4 elektroner, så vil den være ligesom en ædelgas. Men hvorfor ville den skulle afgive 4 elektroner. Den opnår ikke noget med det.? Den kommer jo ikke til at ligne en ædelgas hvis den afgiver 4 elektroner?


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. august 2020 af mathon

Den inaktive luftartstruktur er yderst
                                                                      \small \begin{array}{lllll} s^2\textup{\,}p^6 \end{array}

hvilket carbonatomet \small \begin{array}{lllll} s^2\textup{\,}p^2 \end{array} kan opnå ved at optage 4 elektroner.

Ved hybridisering \small \begin{array}{lllll} p^4 \end{array} kan carbonatomet kemisk agere med 4 elektroner:

                 \small \begin{array}{llllll} \textup{optage 4 elektroner }&\textup{og opn\aa \ Ne-struktur}\\\\ \textup{afgive 4 elektroner}&\textup{og opn\aa \ He-struktur} \end{array}


Svar #4
30. august 2020 af Amalie1234324

Nåårh tak :) 


Svar #5
30. august 2020 af Amalie1234324

#3

Den inaktive luftartstruktur er yderst
                                                                      \small \begin{array}{lllll} s^2\textup{\,}p^6 \end{array}

hvilket carbonatomet \small \begin{array}{lllll} s^2\textup{\,}p^2 \end{array} kan opnå ved at optage 4 elektroner.

Ved hybridisering \small \begin{array}{lllll} p^4 \end{array} kan carbonatomet kemisk agere med 4 elektroner:

                 \small \begin{array}{llllll} \textup{optage 4 elektroner }&\textup{og opn\aa \ Ne-struktur}\\\\ \textup{afgive 4 elektroner}&\textup{og opn\aa \ He-struktur} \end{array}

Jeg vil bare lige være sikker. Så alle luftarter vil gerne opnå S2P6--> altså 6 elektroner i den yderste skal?


Brugbart svar (1)

Svar #6
30. august 2020 af mathon

Den yderste skal består af (s2 + p6) og dermed 8 elektroner i yderste "skal".


Skriv et svar til: Hvorfor vil carbon afgive 2 eller 4 elektroner?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.