Matematik

hvordan bruger man nulreglen på x*(12x+4x)?

06. september 2020 af Amalie1234324 - Niveau: B-niveau

hvordan bruger man nulreglen på x*(12x+4x)?

Jeg har fået x= 0, x=-12 og x=-4. Er det rigtigt?

Kan man regne x-værdierne ud på en anden måde?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2020 af janhaa

kun x = 0


Svar #2
06. september 2020 af Amalie1234324

tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2020 af ringstedLC

#0:

\begin{align*} x\cdot (12x+4x) &= 0 \\ x=0&\vee (12x+4x)=0 \\ &\quad 12x=-4x \\ &\quad 12\cdot 0=-4\cdot 0\Rightarrow x=0 \\ x &= 0 \end{align*}


Svar #4
06. september 2020 af Amalie1234324

hvordan ved du at det er x=0 og ikke de andre?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. september 2020 af ringstedLC

Når to størrelser ganget med hinanden giver 0, er enten den ene, den anden eller dem begge lig 0. Der findes ikke to tal, begge forskellige fra 0, der ganget med hinanden giver 0. Men hvis blot et af tallene er 0, bliver deres produkt lig 0.

Den logiske operator " ∨ " dækker over disse betingelser.


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. september 2020 af AMelev

 x·(12x+4x) = 0 ⇔  x·16x = 0 ⇔ 16·x·x ⇔ x = 0, men er du sikker på, at du har skrevet ligningen rigtigt?


Svar #7
07. september 2020 af Amalie1234324

Ligningen er x*(12x)+4x=0, beklager min fejl. Kan du vise hvordan du beregner nul i denne?


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. september 2020 af AMelev

Sæt x uden for parentes: x(12x + 4).

Svar #9
07. september 2020 af Amalie1234324

Jeg har allerede sat x uden for et parentes og så får jeg x*(12x)=x. Den var 12x^2+4x=0 i starten, men så faktoriseret jeg.


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. september 2020 af AMelev

#9

Jeg har allerede sat x uden for et parentes og så får jeg x*(12x)=x. Den var 12x^2+4x=0 i starten, men så faktoriseret jeg.

Du har ikke faktoriseret korrekt.
12x2 + 4x = 0 ⇔ 12x·x + 4·x = 0 ⇔ (12x + 4x  = 0 ⇔ 12x + 4 = 0 el. x = 0 ⇔ x = -1/3 el. x = 0.

Prøv at gange x ind i perentesen i x·(12x + 4) og se, at du får det rigtige.


Svar #11
07. september 2020 af Amalie1234324

Hvor forsvandt x som er sat uden for parentes når du løser ligningen =0. Du havde jo to x et ved 12 og et uden for parentes. Den uden for parentes hvor er den blevet af?


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. september 2020 af AMelev

Nulreglen: Et produkt er nul, hvis og kun hvis en af faktorerne er nul
(12x + 4x  = 0 ⇔ 12x + 4 = 0 el. x = 0


Skriv et svar til: hvordan bruger man nulreglen på x*(12x+4x)?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.