Matematik

HØJT NIVEU MATEMATIK

20. september 2020 af adam64 - Niveau: B-niveau

ved godt det er rigtigt svært og kan slet ikke finde ud af det  kan nogle hjælpe med facit og forklaring


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2020 af mathon


Svar #2
20. september 2020 af adam64

?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2020 af mathon

Vinkelret på \small l vil sige med normalvektor \small \overrightarrow{n}=\bigl(\begin{smallmatrix} 2\\1 \end{smallmatrix}\bigr).


Svar #4
20. september 2020 af adam64

forsår intet, kan du måske sende facit og komme med en forklaring :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. september 2020 af Krollo (Slettet)

Hej. Her skal du bruge linjens ligning, dvs. formlen

 a(x-x_{0})+b(y-y_{0})=0.

Konstanterne a og b er lig normalvektoren til linjen l's normalvektors koordinater. Da linjerne er vinkelrette må m's normalvektor være lig l's retningsvektor. Dvs:

 r_{l}=\binom{2}{1}=n_{m}.

x0 og y0 er lig koordinaterne til et punkt på linjen. Dvs. i dette tilfælde er x0= 3 og y0= 4. Prøv selv at bestemme selve ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. september 2020 af Krollo (Slettet)

Ved du hvad en normalvektor og retningsvektor er?


Svar #7
20. september 2020 af adam64

nej desværre


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. september 2020 af mathon

#0

Hvad laver du i matematiktimerne?

...
håndsrækning:

                            \small \begin{array}{lllll}m\textup{'s ligning:}& \begin{pmatrix} 2\\ 1 \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} x-3\\ y-4 \end{pmatrix}=0\\\\& 2\cdot (x-3)+1\cdot (y-4)=0\\\\& 2x-6+y-4=0\\\\& 2x+y-10=0\\\\& y=-2x+10 \end{array}


Svar #9
20. september 2020 af adam64

har haft mange problemer, har bla været væk i 3 mdr, overvejede at droppe ud, osv 


Svar #10
20. september 2020 af adam64

er det facitet?


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. september 2020 af Anders521

# 9 I så fald anbefales det, at du begynder at læse din lærebog for ikke at komme yderligere bagud i undervisningen.


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. september 2020 af Krollo (Slettet)

Okay, så er det rimeligt, at du ikke forstår det, og også lidt underligt, at I får den opgave.

Retningsvektoren \vec{r}

Retningsvektoren \vec{r} forbinder to punkter på en linje, og den er altså parallel med linjen. Den har koordinaterne r1 og r2, som til tider kaldes h og k i stedet.

 \vec{r}=\binom{r_{1}}{r_{2}}=\binom{h}{k}

Retningsvektoren for en linje kan findes vha. formlen

\vec{r}=\binom{1}{a}

, hvor a svarer til linjens hældningskoefficient. Dette gælder selvfølgelig kun for lineære sammenhænge. Dvs. at retningsvektoren for f.eks. linjen y= 4x + 3 er lig

\vec{r}=\binom{1}{4}.

Der findes ikke kun én retningsvektor for en linje, men uendeligt mange, og ovenstående eksempel kunne eksempelvist også have retningsvektoren

\vec{r}=\binom{2}{8}.

Normalvektoren \vec{n}

Normalvektoren \vec{n} står vinkelret på linjen og findes normalt ved at tage tværvektoren til retningsvektoren. Dvs.

\vec{n}=\binom{n_{1}}{n_{2}}=\hat{\vec{r}}=\binom{-r_{2}}{r_{1}}=\binom{-a}{1}.

Ligesom det gælder for retningsvektoren, har en linje har uendeligt mange normalvektorer, som alle er parallele med hinanden, men står vinkelret på linjen.

Parameterfremstilling

Ligesom en lineær sammenhæng kan beskrives vha. formlen f(x)=ax+b, kan den også beskrives vha. en parameterfremstilling, som har formlen

\binom{x}{y}=\binom{x_{0}}{y_{0}}+t*\binom{r_{1}}{r_{2}}.

x0 og y0 beskriver koordinaterne til et punkt på linjen. t er parameteren og angiver en variabel. r1 og r2 er koordinaterne til linjens retningsvektor.

Linjens ligning

Ligesom en lineær sammenhæng kan beskrives vha. formlen f(x)=ax+b, kan den også beskrives vha. linjens ligning, som har formlen

a(x-x_{0})+b(y-y_{0})=0.

Konstanterne a og b er lig koordinaterne til linjens normalvektor. Dvs.

a=n_{1} og b=n_{2}.

x0 og y0 er lig koordinaterne til et givent punkt på linjen.

----------------------------------------------------------------------

Ved ikke om du kommer til at læse det her, men det kunne være en hjælp for dig selv. Og tjek også din lærebog. Læs evt. mere her, her og her.


Brugbart svar (1)

Svar #13
20. september 2020 af ringstedLC

#9

har haft mange problemer, har bla været væk i 3 mdr, overvejede at droppe ud, osv 

Det havde måske været smart at oplyse om inden du starter seks tråde med "facit og forklaring?". Vi formoder jo, at du går i 2. G og nogenlunde passer dine ting, hvor du reelt er et sted i 1. G.

Du mangler en temmelig stor og vigtig del af det samlede pensum. Der skal derfor afsættes en hel del ekstra tid til at få læst op på det. SP vil gerne hælpe dig, men det kræver, at du selv gør en (enorm) indsats.

Start på afleveringerne i god tid, lav og vis det som du selv kan finde ud af og gør en opgave ad gangen færdig, istedet for at komme med hele afleveringen den dag, der skal afleveres.


Svar #14
20. september 2020 af adam64

der er sket så meget imens jeg har været på gym har du nogle ideer til hvordan jeg kan starte op igen 


Brugbart svar (0)

Svar #15
20. september 2020 af Krollo (Slettet)

#14

Du kunne evt. få en tid hos din studievejleder, som kan hjælpe dig. Derudover bør du også prioritere hvilke fag, du er mest bag ud i. Generelt ville jeg sige, at matematik og naturfag er sværest at følge med i, hvis du er gået glip af undervisningen i modsætning til humanistiske fag som dansk og engelsk - det er dog individuelt.

Prøv at læse pensum igennem og regne opgaver. Hvis I har en lektiecafé på dit gymnasium, kunne du prøve at deltage dér for at spørge om hjælp, hvis der er noget, du ikke forstår.


Brugbart svar (0)

Svar #16
20. september 2020 af Anders521

#16 En rigtig go' ide mht. lektiecaféen. 


Brugbart svar (0)

Svar #17
20. september 2020 af ringstedLC

I forlængelse af #15; du kunne surfe rundt her på SP's tråde og så selv lave opgaverne vha. af de svar, der er givet. Og spørg endelig i dem -, selvom om de er lidt gamle, så dukker de alligevel op i "Seneste indlæg". Det skal selvfølgelig være nogenlunde i det pensum som du mangler.

Og mht. lektiecafé kunne du måske vha. Google og lidt kreativ søgning, bruge "ringstedLC" til noget, ifald det er indenfor de geografiske muligheder.


Skriv et svar til: HØJT NIVEU MATEMATIK

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.