Matematik

Kan reciprokreglen bruges her

20. september 2020 af Amalie1234324 - Niveau: A-niveau

Nogen der ved om jeg kan bruge reciprokreglen her når jeg flytter tælleren uden for brøkken?

Jeg har vedhæftet opgaven.

Jeg skal finde første partielle  af f(x) 3y5/x3+y3. Og jeg skal have hjælp til fx

Vedhæftet fil: Er det rigtigt.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2020 af Anders521

# Hvad menes der med reciprokreglen? I 2. linje laver du blot en omskrivning. Hvis du skal bestemme den partielle afledede mht. x, skal variablen y betragtes som en konstant.


Svar #2
20. september 2020 af Amalie1234324

Jeg brugte 1/f(x) --> -f´(x)/f(x)^2. Jeg kan godt se at jeg har glemt at diffirentiere den øverste del, så det bliver 15y^4/(x3+y3)2 ik?


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. september 2020 af mathon

\begin{array}{lllll} f(x,y)=\frac{3y^5}{x^3+y^3}\\& \begin{array}{lllll} \frac{\partial f}{\partial x}=3y^5\left ( \frac{1}{x^3+y^3} \right ){}'=3y^5\cdot \frac{-1}{(x^3+y^3)^2}\cdot 3x^2=\frac{-9x^2y^5}{(x^3+y^3)^2}\\\\\\ \frac{\partial f}{\partial y}=\frac{15y^4\cdot \left ( x^3+y^3 \right )-3y^5\cdot 3y^2}{\left ( x^3+y^3 \right )^2}=\frac{6y^7+15x^3y^4}{\left ( x^3+y^3 \right )^2} \end{array} \end{array}


Svar #4
20. september 2020 af Amalie1234324

Yeeps, tak, jeg har lige regnet den om igen, og fik det rigitige resultatet. Glemte at f(x) er den i nævneren, så det var den der skulle diffirenteires 


Skriv et svar til: Kan reciprokreglen bruges her

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.