Kemi

syre base

21. september 2020 af matmatmat123 - Niveau: B-niveau

Er i tvivl om hvordan opgave b og c skal regnes. Har lavet opgave a, den har jeg vedhæftet.

Dimethylamin er en base med pKb=23,23 ved 25 grader.

a) Skriv reaktionskemaet op for dimethylamins reaktion med vand.

Den er lavet og vedhæftet

b) Beregn [OH-] i en 0,010 M opløsning af dimethylamin

c) Beregn [H3O+] og pH i opløsningen


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2020 af mathon

ved 25°C:
                        \small \begin{array}{llll} \textup{yderst svag base:}&\left [ OH^- \right ]^2=K_b\cdot c_b\\\\b)& \left [ OH^- \right ]=\left (10^{-pK_b}\cdot c_b \right )^{0.5}\\\\& \left [ OH^- \right ]=\left (10^{-23.23}\cdot 0.010 \right )^{0.5}\\\\& \left [ H_3O^+ \right ]=\frac{10^{-14\;M^2}}{\left [ OH^- \right ]}\\\\c)& pH=-\log\left ( \left [ H_3O^+ \right ] \right ) \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. september 2020 af andre243g (Slettet)

#1

ved 25°C:
                        \small \begin{array}{llll} \textup{yderst svag base:}&\left [ OH^- \right ]^2=K_b\cdot c_b\\\\b)& \left [ OH^- \right ]=\left (10^{-pK_b}\cdot c_b \right )^{0.5}\\\\& \left [ OH^- \right ]=\left (10^{-23.23}\cdot 0.010 \right )^{0.5}\\\\& \left [ H_3O^+ \right ]=\frac{10^{-14\;M^2}}{\left [ OH^- \right ]}\\\\c)& pH=-\log\left ( \left [ H_3O^+ \right ] \right ) \end{array}

tak, hvordan skal man dog argumentere for udregningerne? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2020 af mathon

yderst svag base (pKb > 15.7):

                 \small \begin{array}{lllll} \textup{Ligev\ae gt:}\\& \begin{array}{lllll} \underset{c_b- \alpha\cdot c_b}{(CH_3)_2NH\,_{\textit{(aq)}}}\;+\;H_2O\,_{\textit{(l)}}\;\rightleftharpoons \;\underset{\alpha\cdot c_b}{(CH_3)_2{NH_2}^+\,_{\textit{(aq)}}}\;+\;\underset{\alpha\cdot c_b}{OH^-\,_{\textit{(aq)}}}\end{array}\\\\ \textup{Lige\ae gtsbr\o k:}\\& \begin{array}{lllll}\\\\ \frac{\left [ CH_3)_2NH \right ]\cdot \left [OH^- \right ]}{c_b-\left [ OH^- \right ]}=K_b\\\\ \frac{\left [OH^- \right ]^2\cdot }{c_b-\left [OH^- \right ]}=10^{-pK_b} \end{array}\\ \textup{som for yderst svag}\\ \textup{base approximerer:}&\frac{\left [OH^- \right ]^2\cdot }{c_b}=10^{-pK_b}\\\\& \begin{array}{lllll} \left [ OH^- \right ]=\left ( 10^{-pK_b}\cdot c_b \right )^{0.5} \end{array} \end{array}


Skriv et svar til: syre base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.