Fysik

Potentiel/mekanisk energi

09. oktober 2020 af Marianørrega - Niveau: B-niveau

Nogen som kan hjælpe i opgaven som er vedhæftet om potentiel/mekanisk energi?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2020 af Capion1

Vi skal kende:
- trappens lodrette højde fra hvor personen starter med at løbe, til der hvor personen slutter løbet
- personens masse
Gør brug af energibevarelsessætningen
  Ekin + Epot = konstant.
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. oktober 2020 af Sveppalyf (Slettet)

Vi kan vurdere at hun vejer ca. 60 kg, at den lodrette højde fra en afsats på trappen til den næste er ca. 5 m og at hun ca. vil være 7 s om at løbe denne distance.

Hvis vi desuden antager at hun løber med konstant hastighed, dvs. ΔEkin = 0, så har vi

ΔEudnyttet = ΔEpot = mgΔh = 60kg * 9,82m/s2 * 5m = 3 kJ

Effekten svarer så til

P = ΔE/Δt = 3kJ / 7s = 0,4 kW

Men så skal vi huske på at det er kun den udnyttede del af effekten. Der sker et stort energitab fra den kemiske energi hun indtager i form af mad til den effekt hun faktisk udøver. Man siger vist at virkningsgraden for musklerne er ca. 20%. Dvs.

η = Pudnyttet/Pomsat  <=>

Pomsat = Pudnyttet

Pomsat = 0,4 kW / 0,20 = 2 kW

En chokoladebar (Mars, Twix osv.) indeholder ca. 900 kJ. Så hun skal løbe op ad trappen i 

900 kJ/ 2kW = 450s ≈ 8 min

for at forbrænde sådan en.


Skriv et svar til: Potentiel/mekanisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.