Kemi

syre base

11. oktober 2020 af lektiehjælp0012 - Niveau: A-niveau

hvorfor er pH beregning for stærk syre og svag syre anderledes?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. oktober 2020 af Jiraiya

Ved pH beregning af stærk syre antages 100% dissociationsgrad. så [H3O] = [cs]. Dermed kan du beregne pH i stærke syrer som -log[H3O] = -log[cs].

Dette kan du dog ikke gøres i middelstærke og svage syrer og derfor skal andrer formler anvendes.

Vh Jirayia


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. oktober 2020 af mathon

              \small \begin{array}{llllll} \textup{St\ae rk, monohydron }\\ c_s\textup{ mol\ae r syre:}\\& \begin{array}{llllll} HA\;+\;H_2O\;\longrightarrow \;A^-\;+\;H_3O^+&&\alpha=1\\\\ pH=-\log\left ( c_s \right ) \end{array} \\\\\\ \textup{Middelst\ae rk, monohydron }\\ c_s\textup{ mol\ae r syre:}\\& \begin{array}{llllll} \underset{c_s-\alpha\cdot c_s}{HA}\;+\;H_2O\;\rightleftharpoons \;\underset{\alpha\cdot c_s}{A^-}\;+\;\underset{\alpha\cdot c_s}{H_3O^+}&&0<\alpha<1 \end{array}\\\\ \textup{Ligev\ae gtsbr\o k:}\\& \begin{array}{llllll}\\\frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{c_s-\left [ H_3O^+ \right ]}=K_s\\\\ \left [ H_3O^+ \right ]^2+K_s\cdot \left [ H_3O^+ \right ]-K_s\cdot c_s=0\\\\ \left [ H_3O^+ \right ]=\frac{-K_s+\sqrt{{K_s}^2+4K_s\cdot c_s}}{2}\\\\ pH=-\log \left( \frac{-K_s+\sqrt{{K_s}^2+4K_s\cdot c_s}}{2} \right ) \end{array}\\\\\\ \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. oktober 2020 af mathon

                \small \begin{array}{llllll} \textup{Svag, monohydron }\\ c_s\textup{ mol\ae r syre:}\\\\ \textup{Ligev\ae gtsbr\o k:}\\& \begin{array}{llllll} \begin{array}{llllll}\\\frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{c_s}=K_s&&0<\alpha<<1\\\\ \left [ H_3O^+ \right ]=\left (K_s\cdot c_s \right )^{\frac{1}{2}}\\\\ pH=-\log\left (\left (K_s\cdot c_s \right )^{\frac{1}{2}} \right )\\\\ pH=-\left (\frac{1}{2\cdot }\cdot \left ( \log(K_s)+\log(c_s) \right ) \right )\\\\ pH=\frac{1}{2}\cdot \left (-\log(K_s)-\log(c_s) \right )\\\\\\ pH=\frac{1}{2}\left ( pK_s-\log(c_s) \right ) \end{array}\end{array} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. oktober 2020 af mathon

Svag syre linje 4
korrigeres til:

                     \small \small \begin{array}{llllll} \textup{Svag, monohydron }\\ c_s\textup{ mol\ae r syre:}\\\\ \textup{Ligev\ae gtsbr\o k:}\\& \begin{array}{llllll} \begin{array}{llllll}\\\frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{c_s}=K_s&&0<\alpha<0.05\\\\ \end{array}\end{array} \end{array}


Skriv et svar til: syre base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.