Matematik

Diskret matematik

07. november 2020 af DeepOcean - Niveau: A-niveau

Hej Alle

Jeg har en lille opgave som siger:

Find en  lineære homogene rekursionsligninger af højere orden end 2, hvor en eller flere af rødderne i det karakteristiske polynomium har en multiplicitet, der er større end 1.?

Nogle gode ider?

Tk på forhånden


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. november 2020 af Anders521

#0 En ide er "at regne baglæns". Start med et polynomium i faktoriseret form og aflæs dens tilhørende rødder, der opfylder de nævnte krav. Til sidst opskrives rekursionsligningen. 

Betragt f.eks. polynomiet  P: C → C, hvor                                                                                                                                                                                   P(λ) = (λ + 2)2·(λ+1)1.                                                                  Der er to ting der står klart. Det første er polynomiet er af 3.grad, og derfor må rekursionsligningen være 3. orden. Det andet er, at ligningen P(λ) = 0, giver rødderne λ1 = - 1 og  λ2 = - 2. Men hvad med deres (rod)multiplicitet?  Algebraens fundamentalsætning siger flg.:

Lad P: C → C være et n'te grads polynomium, der er defineret på C, og som har værdier i C. Polynomiet P har da præcis n komplekse rødder, når man regner med røddernes multiplicitet.

Da P har to rødder, skal summen af deres multiplicitet give 3. Som det kan aflæses i P's forskrift har de lineære faktorer, λ + 2 og λ + 1, eksponenten hhv. 2 og 1. Dvs. multipliciteten til λ1 og λ2 er hhv. 2 og 1. Omskrives forskriften til 

                                                                    P(λ) =  λ3 + 5λ2 + 8λ1 - 4λ0                                                              er det nu klart, at den tilhørende homogene differensligning er

                                                                    xt+3 + 5xt+2 + 8xt+1 - 4xt = 0.


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. november 2020 af Anders521

Rettelse til linje 5 fra bunden i #1.

                                                             Multipliciteten til λ2 og λ1 er hhv. 2 og 1.


Svar #3
08. november 2020 af DeepOcean

Mange tak for en god forklaring.. Jeg har nu løst opgaven.


Skriv et svar til: Diskret matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.