Fysik

HJÆLP! - hvordan løser jeg denne opgave?

01. december 2020 af emilantonsen - Niveau: B-niveau

  En bold kastes lodret op fra højden 1,50 m. Boldens starthastighed er 8,50 m/s    

a) Hvor højt når bolden op?    

b) Hvad er boldens hastighed 1,00 s efter at den blev kastet?    

c) Hvor lang tid går der før bolden rammer jorden?  


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2020 af janhaa

a)

mg*1,5 + 0,5*m*8,52 = mgh

1,5g +36,13 = gh

h = 5,18 (m).

b)

h=v_ot-0,5gt^2\\ h=8,5*1-0,5*g*1^2\\ h=3,6\,(m)

v^2-8,5^2=2g*3,6\\ v=11,95\,(m/s)


Svar #2
01. december 2020 af emilantonsen

#1

Tusinde tak for hjælpen. Kan du hjælpe mig med også at løse opgave c)?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2020 af mathon

      \small \small \begin{array}{lllll} b)\\& \begin{array}{lllll} v(t)=v_0-g\cdot t\\\\ v(1\;s)=\left ( 8.50\;\frac{m}{s} \right )-(9.82\;\frac{m}{s^2})\cdot(1\;s)=-1.32\;\frac{m}{s}\quad \textup{dvs med farten }1.32\;\frac{m}{s}\textup{ rettet \textbf{nedad}.} \end{array}\\\\\\ c)\\& \begin{array}{lllll} \textup{Tid for at n\aa }\\ \textup{maksimalh\o jden:}&v(t)=v_0-g\cdot t_{op}\qquad v(t)=0\\\\& t_{op}=\frac{v_0}{g}=\frac{8.50\;\frac{m}{s}}{9.82\;\frac{m}{s^2}}=0.87\;s\\\\ \textup{Tid for nedfaldet:}\\& 5.18\;m=\frac{1}{2}\cdot g\cdot {t_{ned}}^2\\\\& t_{ned}=\sqrt{\frac{2\cdot (5.18\;m)}{9,82\;\frac{m}{s^2}}}=1.03\;s\\\\ \textup{Tid f\o r bolden}\\ \textup{rammer jorden:}&t=t_{op}+t_{ned}=\left ( 0.87\;s \right )+\left ( 1.03\;s \right )=1.9\;s \end{array}\end{array}


Skriv et svar til: HJÆLP! - hvordan løser jeg denne opgave?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.