Kemi

Bestemme pH

06. februar 2021 af Janne91 - Niveau: B-niveau

Hvordan udregner jeg pH i denne?

Koncentration 0,01 M

CH_3COONa


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2021 af mathon

              \small \small pH=7+\tfrac{1}{2}\cdot \left (4.76+\log(c_{CH_3COO^-}) \right )


Svar #2
06. februar 2021 af Janne91

hvor finder du tallene henne??


Svar #3
06. februar 2021 af Janne91

Har fundet en tabel over pKs tallene nu. 

Men spiller Na ikke ind i styrken??


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. februar 2021 af mathon

Nej.


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. februar 2021 af mathon

              \small \small \small pH=7+\tfrac{1}{2}\cdot \left (4.76+\log(0.01) \right )


Svar #6
06. februar 2021 af Janne91

.


Svar #7
06. februar 2021 af Janne91

Det driller.

Når jeg bruger din formel bliver pH=8,38

Jeg prøver så gennem en anden formel

K_s=\frac{(H_3O^+)^2}{C_s-(H_3O^+)}

Hvorefter:

pH=-log(H_3O^+)

Her bliver resultatet 3,38

Hvad gør jeg forkert?


Brugbart svar (1)

Svar #8
07. februar 2021 af mathon

                                 \small \begin{array}{lllll} \frac{\left [ OH^- \right ]^2}{c_b-\left [ OH^- \right ]}=K_b\\\\ \frac{\left [ OH^- \right ]^2}{0.01-\left [ OH^- \right ]}=10^{-pK_b}\\\\ \frac{\left [ OH^- \right ]^2}{0.01-\left [ OH^- \right ]}=10^{-9.24}\quad \left [ OH^- \right ]>0\\\\ \left [ OH^- \right ]=2.4\cdot 10^{-6}\\\\ pOH=-\log(2.4\cdot 10^{-6})=5.62\\\\\\ pH=14-pOH=14-5.62=8.38 \end{array}


Svar #9
07. februar 2021 af Janne91

Men det er så kun i nogle tilfælde Na ikke betyder noget?

Nu har jeg NaOH, og jeg kan se at OH både kan være en svag syre og en svag base. Men når det er NaOH er det en stærk base, Kan du forklare det?


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. februar 2021 af mathon

Na+ har har ingen syre-base funktion.

At NaOH kaldes en stærk base, er egentlig en tilsnigelse. Man burde sige OH- er en stærk base. Na+ er i denne sammenhæng tilskuer-ion.

....at OH- både kan være en svag syre og en svag base, er stærkt misforstået.


Skriv et svar til: Bestemme pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.