Fysik

energi

23. februar 2021 af pandaelsker - Niveau: B-niveau

jeg har en opgave der lyder:

En person yder 120 W på en kondicykel i 15 min. Nyttevirkningen ved cykling kan sættes til 20 %. 

jeg skal beregne den omsatte energi, og det har jeg fået til 108 kJ (120*900)

ville bare vide om dette er rigtigt, fordi jeg er lidt forvirret over at jeg også får en nyttevirkning oplyst vist jeg ikke engang skal bruge den?!

tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2021 af janhaa

E=P*t*0,2 \,\,kJ= 21,6\,\,kJ


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. februar 2021 af ringstedLC

#1 må være forkert. Ydelsen på cyklen er 20% af den omsatte energi:

Du har fundet den energi som personen overfører til cyklen:

\begin{align*} E_{cykel} &= P\cdot t \\&=120\cdot 15\cdot 60\;\left ( W\cdot s=J \right )=108\,\text{kJ} \end{align*}

For at personens ben kan levere denne energi, skal hans muskler bruge denne + tabsenergien.

\begin{align*} 20\%=0.2 &= \frac{E_{cykel}}{E_{musk.}} \\ E_{musk.} &= \frac{E_{cykel} }{0.2}= \frac{P\cdot t}{0.2}=P\cdot t\cdot 5 =540\,\text{kJ} \end{align*}

Energitabet (80% ≈ 432 kJ) bliver til den varme som personen sveder.


Skriv et svar til: energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.