Fysik

beregn temperaturen

07. marts 2021 af sophie1094 - Niveau: A-niveau

Hej har virkelig brug for hjælp ang. denne fysik opgave. 

Har løst opgave a

En anden dag overføres energien 183 GJ som varme til vandet i solvarmeanlægget. Af denne energi bliver kun 45 GJ afsat til Marstal by. Den overskydende energi oplagres i en stor vandtank. Denne tank indeholder 10.000 m^3 vand, der til at begynde med har temperaturen 45 grader

b)  Beregn temperaturen  af vandet i tanken efter tilførelsen af den overskydende energi. Gør herunder rede for de relevante antagelser.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2021 af ringstedLC

\begin{align*} \left (183-45\right )(GJ)=E &= m\cdot c _{vand}\cdot (T_1-T_0) \\ T_1 &=... \end{align*}


Svar #2
07. marts 2021 af sophie1094

Så formlen kommer til at se sådan ud?

T1 = E*m*cvand * T0

T1 = 138 GJ * 10.000m^3*4181,3*45 


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2021 af ringstedLC

#2: Det kan ikke være dit alvor; bare en overslagsberegning giver jo et meget stort tal. Desuden ville en indsættelse af de manglende enheder afsløre en regnefejl ved isoleringen af T1.

m = massen af vandet i kg, ikke dets volume


Svar #4
07. marts 2021 af sophie1094

Jeg forstår slet ikke hvad du mener. Hvordan kommer formlen til at se ud?


Svar #5
07. marts 2021 af sophie1094

Hvordan finder jeg så ud af hvad massen er


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. marts 2021 af ringstedLC

#4: Du kan ikke bare flytte T1 over på den side.

\begin{align*} E &= a\cdot b\cdot\left (c-d\right ) \\ \frac{E}{a\cdot b} &= c-d \\ \frac{E}{a\cdot b}+d &= c\;{\color{Red} \neq} \;E\cdot a\cdot b\cdot d \end{align*}

I enheder:

\begin{align*} J &= kg\cdot \frac{J}{kg\cdot K}\cdot (K-K) \\ \frac{J}{kg\cdot \frac{J}{kg\,\cdot \,K}} &= K \\ \frac{J\cdot kg\cdot K}{kg\cdot J} &= K\Rightarrow K=K \quad\text{n\aa r enhederne stemmer, er man p\aa \,rette spor} \\ K&\;{\color{Red} \neq} \;J\cdot m^3\cdot \frac{J}{kg\cdot K}\cdot K \\ K&\;{\color{Red} \neq} \;J\cdot kg\cdot \frac{J}{kg\cdot K}\cdot K \end{align*}

#5: ρvand ≈ 1000 kg/m3


Svar #7
07. marts 2021 af sophie1094

Får det til et meget højt tal


Svar #8
07. marts 2021 af sophie1094

Her er mine beregninger


Svar #9
07. marts 2021 af sophie1094

samt formlerne


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. marts 2021 af ringstedLC

Ganske ligesom din helt urealistiske beregning af T1, er din masse af 10.000 m3 vand alt for lille:

\begin{align*} \rho &= \frac{m}{V}\Rightarrow m=V\cdot \rho \end{align*}

Og igen; enheder!

\begin{align*} \frac{10000\,m^3}{1000}&=10\,m^3\neq 10\,kg \\ m &= 10^4\cdot 10^3\;\left (m^3\cdot \frac{kg}{m^3}=kg \right )=\;?\,\text{kg} \\ T_1 &= T_0+\frac{E}{m\cdot c_{vand}} \\ &= 45+\frac{(183-45)\cdot 10^9}{10^7\cdot 4181.3}\; \left (K+\frac{J}{kg\cdot \frac{J}{kg\,\cdot \,K}}=K\right )=\;?\;C^{\,\circ}\\ \end{align*}


Skriv et svar til: beregn temperaturen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.