Fysik

Beregn hastighed for pige der snorer rundt

12. april 2021 af Amalie1234324 - Niveau: B-niveau

Er det rigtig tænkt at til opg a har jeg I_tot=I_vægte+I_pige

Her bliver radius i Inertimoment for vægtene=0

til opg b så er det vel bare I_tot=I_pige

hvor I er inertimoment?

Vedhæftet fil: hjælp 2.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. april 2021 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. april 2021 af peter lind

nej' lodderne er i afstanden 0,25m = 25cm

Du skal også huske at inertimomentet for kroppen skal regnes som en massiv stang med en radius på 0,25 m

Det samme gælder armene, når de er strakt ud

b) der eksisterer inetimomentet for vægtene ikke


Svar #3
12. april 2021 af Amalie1234324

men hvordan kan loddende være i afstand 0,25 m når de er trukket ind? Afstanden er vel 0 ? Og armene er ikke strakte, så de 70 cm skal vel ikke bruge?

til opg b var det også det jeg mente med at det kun var I_tot=I_pige altså ugen  vægtene. Så jeg beregner kun inertimoment for pigen?


Svar #4
12. april 2021 af Amalie1234324

Kan jeg få et resultatet som jeg kan sammenligne med?


Svar #5
13. april 2021 af Amalie1234324

Someone? :)


Svar #6
13. april 2021 af Amalie1234324

men hvordan kan loddende være i afstand 0,25 m når de er trukket ind? Afstanden er vel 0 ? Og armene er ikke strakte, så de 70 cm skal vel ikke bruge?

til opg b var det også det jeg mente med at det kun var I_tot=I_pige altså ugen  vægtene. Så jeg beregner kun inertimoment for pigen?

??


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. april 2021 af peter lind

Loddet og hænderne er jo ikke inde i brystkassen men udenfor kroppen


Svar #8
13. april 2021 af Amalie1234324

Okey tak, men til opg b så var det rigitgt med I_tot=I_pige

ikke?


Brugbart svar (1)

Svar #9
13. april 2021 af Soeffi

#0.

a) Impulsmomentet for rotationen er bevaret, dvs. at L0 = L1 ⇒ I0·ω0 = I1·ω1 ⇒ ω1 = ω0·(I0/I1). Her er L0 skøjteløberens impulsmoment med armene strakt, mens L1 er hendes impulsmoment med armene trukket ind. ω0 og ω1 er hendes vinkelhastighed før og efter. I0 og I1 er hendes inertimomenter.

Lad os sige, at armene sidder i en afstand af 0,25 m fra omdrejningsaksen, er cylinderformede og vinkelrette på omdrejningsaksen. En cylinder, der roterer om sit massemidtpunkt i en plan vinkelret på rotationsaksen, har inertimomentet: I = (1/12)·m·La2, hvor m er cylinderens masse og La er dens længde. Denne cylinder parallelforskydes 0,35 m + 0,25 m = 0,60 m, og man finder dens nye impulsmoment ved hjælp af parallelakse-teoremet: Ia = (1/12)·ma·La2 + ma·d2 = (1/12)·(7 kg)·(0,7 m)2 + (7 kg)·(0,6 m)2 = 2,81 kg·m2. De to arme har tilsammen impulsmomentet: 2·2,81 kg·m2 = 5,61 kg·m2.

De to håndvægte kan opfattes som punktformede masser i afstanden 0,70 m + 0,25 m = 0,95 m. Deres inertimoment er samlet set: 2·(10 kg)·(0,95 m)2 = 18,1 kg·m2.

Kroppen opfattes som en cylinder med radius 0,25 m. Dens inertimoment er: 0,5·(20 kg)·(0,25 m)2 = 0,63 kg·m2.

Sammenlagt er I0 = 5,61 kg·m2 + 18,1 kg·m2 + 0,63 kg·m2 = 24,3 kg·m2

Efter at hun har trukket armene ind, så antages det at arme og vægte er punktformede masser i afstanden 0,25 m fra omdrejningsaksen. Kroppens inertimoment er det samme. I1 = 0,63 kg·m2 + (2·10 kg + 2·7,0 kg)·(0,25 m)2 = 2,76 kg·m2.

Det giver resultatet: ω1 = ω0·(I0/I1) = (3 omg./s)·(24,3/2,76) = 26,5 omg./s


Svar #10
13. april 2021 af Amalie1234324

Mange tak Soeffi :) Det var et stort hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. april 2021 af Soeffi

#9...man finder dens nye inertimoment ved hjælp af parallelakse-teoremet: Ia = (1/12)·ma·La2 + ma·d2 = (1/12)·(7 kg)·(0,7 m)2 + (7 kgDe to arme har tilsammen inertimomentet...

Svar #12
13. april 2021 af Amalie1234324

Jeg får kigget på det her til aften, og prøver mig frem. Mange tak:)


Svar #13
14. april 2021 af Amalie1234324

Har lgie nogle spørgsmål :)

1) hvordan har du isolere w1?    i denne L0 = L1 ⇒ I0·ω0 = I1·ω1 ⇒ ω1 = ω0·(I0/I1). 

2)og du sagde "De to håndvægte kan opfattes som punktformede masser i afstanden 0,70 m + 0,25 m = 0,95 m. Deres inertimoment er samlet set: 2·(10 kg)·(0,95 m)2 = 18,1 kg·m2."

men burde du ikke bruge inertimoment for solid sphere når du opfatter dem som punktformert masser altså 2/5*M*R^2? og ikke bruge inertimoment for thin wallled holow.

3) Og så sagde du også "En cylinder, der roterer om sit massemidtpunkt i en plan vinkelret på rotationsaksen, har inertimomentet: I = (1/12)·m·La2, hvor m er cylinderens masse og La er dens længde. Denne cylinder parallelforskydes 0,35 m + 0,25 m = 0,60 m," 

Hvad mener du med at den er parallelforskudt. Armene er vle bare strækte så det burde bare være I=1/12**M*La^2 og ikke Ia = (1/12)·ma·La^2 + ma·d^2

hvor kommer det markert med sort fra samt de 0,35?

På forhånd tak. Håber du kan hjælpe med at forstå opgaven


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. april 2021 af Soeffi

#13.

1) Som der står: I0·ω0 = I1·ω1 ⇒ ω1 = ω0·(I0/I1). 

2) Jeg mener at de skal opfattes som punktformede masser.

3) Massemidtpunktet forskydes: 0,35 m + 0,25 m = 0,60 m," 

Du kan godt opfatte armene som to cylindre, der er sat på omdrejningsaksen (mindre realistisk måske). Så er inertimomentet for hver (1/3)·(7,0 kg)·(0,7 m)^2.


Brugbart svar (0)

Svar #15
14. april 2021 af Stygotius (Slettet)

Du mener formodentlig ("der  snurrer rundt").


Svar #16
14. april 2021 af Amalie1234324

Men når du opfatter dem som punktformede masser så skal du vel bruge inertimomentet 2/5*M*R^2?  til spg 2? og ikke m*r^2?

Og jeg har ikke fået svar på hvor de 0,35 kommer fra i spg 3 :)


Brugbart svar (1)

Svar #17
14. april 2021 af Soeffi

#16

1) Men når du opfatter dem som punktformede masser så skal du vel bruge inertimomentet 2/5*M*R^2?  til spg 2? og ikke m*r^2?

2) Og jeg har ikke fået svar på hvor de 0,35 kommer fra i spg 3 :)

1) 2/5m·r^2 er inertimomentet for en kugle med radius r, der drejer om en akse gennem sit midtpunkt. Dette er en punktformet masse, der er forskudt i forhold til omdrejningsaksen.

2) Det er halvdelen af armens længde = afstanden fra enden af armen til dens massemidtpunkt.


Svar #18
14. april 2021 af Amalie1234324

Mange tak :), så blev jeg færdig med denne opgave


Skriv et svar til: Beregn hastighed for pige der snorer rundt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.