Kemi

Problemer med at afstemme reaktion

01. maj 2021 af betina65 - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg håber i kan hjælpe. Jeg har meget svært ved præcis at forstå hvordan jeg skal afstemme reaktioner i en oxidationsreaktion, mellem en alkohol og dichromat.

Er det en redoxreaktion? og findes oxidationstallet kun i den del der bliver oxideret? jeg er forvirret.

Vi kan tage udgangspunkt i reaktionen mellem butan-1-ol og dichromat.

Håber der er en venlig sjæl der vil forklare mig det, så jeg forstår. God aften til jer


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. maj 2021 af mathon

Der kan ikke ske en oxidation af ét atom, uden at der samtidig sker en reduktion af et andet atom.
Det atom, der afgiver elektroner, oxideres.
Det atom, der modtager elektroner, reduceres.

Reaktion:
                   reduktionsoxidationsreaktion
                   redoxreaktion.

Redoxreaktioner kan ikke afstemmes umiddelbart som elementære reaktioner. Man må forestille sig opløsningsmidlet vand indgå som produlkt eller reaktant.
Antallet af afgivne elektroner er naturligvis lig med antallet af modtagne elektroner - antal OT-opgange pr ét atom
er lig med antal OT-nedgange pr et andet atom.

At afstemme:
                         Op- og nedgange i OT
                         Ladning
                         Hydrogen - med H+/OH-/H2O

                         Kontrol på oxygen.
                        


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. maj 2021 af mathon

              \begin{array}{lllll}&& R\overset{\mathbf{{\color{Red} -1}}}{C}H_2OH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +6}}}{Cr}_2{O_7}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;R\overset{\mathbf{\mathbf{{\color{Red} +1}}}}{C}HO\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +3}}}{Cr}{^{3+}}\,_{\textit{(aq)}} \end{array}

\small \begin{array}{cccc}\\ \textbf{atom}&\textbf{op}&\textbf{ned}&\textbf{antal}\\ C&2&&3\\ Cr&&3&2 \end{array}

\textup{afstemning af op- og nedgange:}

              \begin{array}{lllll}&& 3\,RCH_2OH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Cr_2{O_7}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;3\,RCHO\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Cr{^{3+}}\,_{\textit{(aq)}} \end{array}

\textup{afstemning af ladning:}

              \begin{array}{lllll}&& 3\,RCH_2OH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Cr_2{O_7}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;8\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;3\,RCHO\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Cr{^{3+}}\,_{\textit{(aq)}} \end{array}

\textup{afstemning af hydrogen:}

              \begin{array}{lllll}&& 3\,RCH_2OH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Cr_2{O_7}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;8\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;3\,RCHO\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Cr{^{3+}}\,_{\textit{(aq)}} \:+\;7\,H_2O\,_{\textit{(l)}} \end{array}

\textup{oxygen stemmer.}


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. maj 2021 af mathon

dvs
          \begin{array}{lllll}&& 3\,C_3H_7CH_2OH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Cr_2{O_7}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;8\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;3\,C_3H_7CHO\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Cr{^{3+}}\,_{\textit{(aq)}} \:+\;7\,H_2O\,_{\textit{(l)}} \end{array}


Skriv et svar til: Problemer med at afstemme reaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.