Fysik

Tryk og opdrift - opgaver

29. maj 2021 af Michaelaaa - Niveau: B-niveau

Billedet viser et såkaldt vandbarometer. Det virker efter samme princip som et kviksølvbarometer.

a. Hvor hæjt skal barometeret være for at kunne måle et lufttryk på 1050 hPa?

b. En dag er trykket 1008 hPa. Hvor høj var vandsøjlen den dag?

c. Hvor meget skal trykket ændres, hvis højden af vandsøjlen skal stige eller falde med en meter? 

Vedhæftet fil: Capture.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #1
29. maj 2021 af OliverHviid

Anvend p=ρ*g*h+patm hvor ρ er væskens densitet, p er trykket og g er tyngdeaccelerationen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. maj 2021 af mathon

              \small \begin{array}{llllll} \small \textbf{a.}\\& 105000\;Pa=&10.707\;m\; H_2O\\\\ \textbf{b.}\\& 100800\;Pa=&10.279\;m\;H_2O\\\\ \textbf{c.}\\& 1\;m\;H_2O=&=98.067\;hPa \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. maj 2021 af mathon

\small \small\begin{array}{llllll}& \textup{omregningsfaktorer:}\\&& 1\;hPa=0.0101972\;m\;H_2O\\\\&& 1\;m\;H_2O=98.0665\;hPa \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. maj 2021 af Eksperimentalfysikeren

#2 og #3: mathon! Hvor er fysikken i dine svar? Det er jo meningen, at trådstarter skal lære noget fysik.

Den formel der er nagivet i #1 kan benyttes, hvis man er opmærksom på, at patm er trykket ved den nedre frie overflade, mens p er trykket ved den øvre overflade i vaccumenden af barometerrøret. h skal regnes med fortegn, nedad fra den nedre overflade.

En anden tilgang til opgaven er at sige, at trykket fra atmosfære er lig med trykket fra vandsøjlen. Det sidste kan man så finde ved at finde vægten af vandsøjlen med et tværsnitsareal på A og så finde dens tryk ved at dividere med A. Derved går A ud af regningerne og man har en anden udgave af formlen i #1.


Svar #5
31. maj 2021 af Michaelaaa

#4 det giver lidt mere mening, men mine beregninger giver ikke den rigtig svar.


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. juni 2021 af Eksperimentalfysikeren

Hvordan ser dine beregninger ud?


Svar #7
01. juni 2021 af Michaelaaa

Her er et screenshot  #6

Vedhæftet fil:Capture2.PNG

Skriv et svar til: Tryk og opdrift - opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.