Fysik

Elektrisk kredsløb og Ohms lov

23. august 2021 af annafromm (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har fået en fysikopgave, som jeg virkelig har brug for hjælp med - håber virkelig, der er en der kan hjælpe mig!!!!

På forhånd tusind tak

Vedhæftet fil: Fysik .docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
23. august 2021 af Moderatoren

Det er der garanteret. Men skriv lige, hvad dine problemer med opgaven er. 

Start med 1.a.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. august 2021 af mathon

\small \small \begin{array}{lllllll}\textup{\textbf{a)}}\\\\ \textup{Erstatningsmodstand}\\ \textup{i delkredsl\o bene:}\\&\frac{1}{R_{erstat}}=\frac{1}{R_3}+\frac{1}{R_2}+\frac{1}{p_2}=\frac{1}{4\;\Omega}+\frac{1}{2\;\Omega}+\frac{1}{3\;\Omega}=\frac{13}{12}\;\Omega\\\\& R_{erstat}=\frac{12}{13}\;\Omega\\\\\\& \frac{1}{R_{erstat}}=\frac{1}{p_1}+\frac{1}{R_1}=\frac{1}{3\;\Omega}+\frac{1}{3\;\Omega}=\frac{2}{3\;\Omega}\\\\& R_{erstat}=\frac{3}{2}\;\Omega \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. august 2021 af mathon

\small \small \small \begin{array}{lllllll}\textup{\textbf{b)}}\\\\ \textup{Kredsl\o bets sam-}\\\textup{lede modstand:}\\&R_y=\left ( 3\;\Omega \right )+\left ( \frac{12}{13}\;\Omega \right )+\left ( \frac{3}{2}\;\Omega \right )=\frac{141}{26}\;\Omega\approx 5.42\;\Omega \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. august 2021 af mathon

\small \textbf{c)}

Kredsløbet kan betragtes som bestående af de serieforbundne delmodstande

                               \small \small \begin{array}{lllllll} 3\;\Omega, \frac{12}{13}\;\Omega \textup{ og } \frac{3}{2}\;\Omega \end{array}

Serieforbundne modstande deler polspændingen i modstandstallenes forhold
dvs, når (del)kredsløbene nummereres efter pære-nummeret i delkredsen:

                                 \small \begin{array}{lllllll}&&&\! \! \! \! \! \! \! \! \textup{forholdstal} \\&&I\textup{:}&39 \\&&II\textup{:}&24 \\&&III\textup{:}&\underline{78}\\&&& \! \! 141 \end{array}

dvs spændingsfaldet
over                                 

                 \small \begin{array}{lllllll}&&I\textup{:}&\frac{39}{141}\cdot (10\;V)=\frac{130}{47}\;V\textup{ som er sp\ae ndingen over }p_1 \textup{ og }R_1 \\\\&&II\textup{:}&\frac{24 }{141}\cdot (10\;V)=\, \, \frac{80}{47}\;V\textup{ som er sp\ae ndingen over }p_2,\, R_2\textup{ og }R_3\\\\&&III\textup{:}&\frac{78}{141}\cdot (10\;V)=\frac{260}{47}\;V\textup{ som er sp\ae ndingen over }p_3 \end{array}

                     


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. august 2021 af mathon

\small \begin{array}{lllll} \textbf{d)}\\& \textup{Str\o mmen gennem:}\\&& p_1\textup{ og }R_1=\frac{\frac{130}{47}\;V}{3\;\Omega}=\frac{130}{141}\;A&\approx 0.92\;A\\\\\\&&p_2=\frac{\frac{80}{47}\;V}{3\;\Omega}=\frac{80}{141}\;A&\approx0.57\;A\\\\&& R_2=\frac{\frac{80}{47}\;V}{2\;\Omega}=\frac{40}{47}\;A&\approx0.85\;A\\\\&& R_3=\frac{\frac{80}{47}\;V}{4\;\Omega}=\frac{20}{47}\;A&\approx0.43\;A\\\\\\&& p_3=\frac{\frac{260}{47}\;V}{3\;\Omega}=\frac{260}{141}\;A&\approx1.84\;A\\\\\\&& \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. august 2021 af mathon

\small \textbf{e)}

Lysstyrke er en lysteknisk størrelse, som kræver brug af lysstrøm
men her menes vel
                                    "lyser kraftigst" = "modtager størst effekt"

Med denne antagelse
haves:
                                   \small \small \begin{array}{llllll} p_1=\frac{U^2}{R}=\frac{\left (\frac{130}{47}\;V \right )^2}{3\;\Omega}=\frac{16900}{6624}\;W&\approx 2.55\;W\\\\ p_2=\frac{U^2}{R}=\frac{\left (\frac{80}{47}\;V \right )^2}{3\;\Omega}=\frac{6400}{6627}\;W&\approx 0.97\;W\\\\ p_3=\frac{U^2}{R}=\frac{\left (\frac{260}{47}\;V \right )^2}{3\;\Omega}=\frac{67600}{6627}\;W&\approx \mathbf{{\color{Red} 10.20}}\;W \end{array}

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. august 2021 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. august 2021 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. august 2021 af mathon

\small \textbf{f)}

Kredsløbet kan betragtes som bestående af de serieforbundne delmodstande

                               \small \begin{array}{lllllll} 1\;\Omega, \frac{12}{13}\;\Omega \textup{ og } \frac{6}{5}\;\Omega \end{array}

Serieforbundne modstande deler polspændingen i modstandstallenes forhold
dvs, når (del)kredsløbene nummereres efter pære-nummeret i delkredsen:

                                 \small \begin{array}{lllllll}&&&\! \! \! \! \! \! \! \! \textup{forholdstal} \\&&I\textup{:}&78 \\&&II\textup{:}&60 \\&&III\textup{:}&\underline{65}\\&&& \! \! 203 \end{array}

dvs spændingsfaldet
over                                 

                 \small \begin{array}{lllllll}&&I\textup{:}&\frac{78}{203}\cdot (10\;V)=\frac{780}{203}\;V\textup{ som er sp\ae ndingen over }p_1 \textup{ og }R_1 \\\\&&II\textup{:}&\frac{60 }{203}\cdot (10\;V)=\, \, \frac{600}{203}\;V\textup{ som er sp\ae ndingen over }p_2,\, R_2\textup{ og }R_3\\\\&&III\textup{:}&\frac{65}{203}\cdot (10\;V)=\frac{650}{203}\;V\textup{ som er sp\ae ndingen over }p_3 \end{array}

                                   \small \begin{array}{llllll} \textbf{effekt:}\\&p_1=\frac{U^2}{R}=\frac{\left (\frac{780}{203}\;V \right )^2}{\frac{6}{5}\;\Omega}=\frac{507000}{41209}\;W&\approx \mathbf{{\color{Red} 12.30}}\;W\\\\ &p_2=\frac{U^2}{R}=\frac{\left (\frac{600}{203}\;V \right )^2}{3\;\Omega}=\frac{120000}{41209}\;W&\approx 2.91\;W\\\\ &p_3=\frac{U^2}{R}=\frac{\left (\frac{650}{203}\;V \right )^2}{1\;\Omega}=\frac{422500}{41209}\;W&\approx 10.25\;W \end{array}


Svar #10
25. august 2021 af annafromm (Slettet)

Tuusind tusind tak!


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. august 2021 af Moderatoren

#10

En anden gang, så skriv hvad du har problemer med. Så er det meget lettere at hjælpe dig. 


Skriv et svar til: Elektrisk kredsløb og Ohms lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.