Matematik

Starthjælp til opgaven nedenfor

11. oktober 2021 af M73 - Niveau: C-niveau

Hej 

Jeg søger lidt starthjælp til nedstående opgave, som lyder:

*Denne opgave type SKAL altid løses ved regression, da der er flere punkter. (brug gerne Geogebra/excel) 

År: 1980 - 1985 - 1990 - 1998 - 2003 

Vægt (kg) :10,2 - 9,6 - 9,1 - 8,1 - 7,2 

Tabellen viser vægten af vinderens cykel i en række Tour de France-cykelløb. 

Der er med tilnærmelse tale om en sammenhæng af typen 

            f(x)=a*x + b. 

Hvor x er antal år efter 1980, og f(x) er vægten af vinderens cykel, målt i kg. 

Bestem tallet a og b. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. oktober 2021 af PeterValberg

Prøv at søge på YouTube, der er garanteret videoer,
der viser, hvordan du laver lineær regresion i hhv.
Excel og Geogebra...

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
11. oktober 2021 af M73

Har fundet ud af svaret - Igen tak.

Men, mangler lige en smule hjælp til spørgsmå c som lyder:

Hvilket år ville vægten af vinderens cykel have nået 6,8 kg, hvis udviklingen var forsat? 

Hvordan regner jeg det ud?

Ved det er et simpel spørgsmål, men... Kan ikke helt finde svaret..


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. oktober 2021 af PeterValberg

Indsæt de fundne værdier i modellen
for den lineære funktion f(x) = ax + b 
og løs ligningen f(x) = 6,8

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
11. oktober 2021 af M73

TAK


Svar #5
11. oktober 2021 af M73

Min lineære funktion ser således ud:

y=a*x+b

a= -0,1272520 

b= 262,2242 

y= -0,1272520*x + 262,2242 =?

Men jeg kan slet ikke lige finde ud af, hvordan jeg udregner dette? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. oktober 2021 af PeterValberg

f(x)=-0,127252x+262,2242

6,8=-0,127252x+262,2242

6,8-262,2242=-0,127252x

x=\frac{6,8-262,2242}{-0,127252}

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
11. oktober 2021 af M73

Tak for svaret Peter, men jeg kan slet ikke regne det ud, uanset havd jeg gør, skriver min lommeregner, det ikke er muligt at regne stykket ud.

Så giver op.


Svar #8
11. oktober 2021 af M73

Hvad gør jeg galt, når det set sådan ud?

Lineær vækstmodel:
y = a · x + b

a = -0.1272520
b = 262.2242

y = -0.1272520·x + 262.2242
Sammenhængen er aftagende

Antal punkter: 5

Forklaringsgrad: r2 = 0.9910204


Skriv et svar til: Starthjælp til opgaven nedenfor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.