Fysik

Energi

12. oktober 2021 af Jonas0402 - Niveau: B-niveau

En elkoger med en effekt på 1500W er tændt i 45s. Hvilken temperaturstigning kan vi forvente hvis elkogeren indeholder 0,75kg vand. Elkogeren har en nyttevirkning på 80%.

Hvordan går jeg igang med opgaven og hvilke formel skal jeg bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. oktober 2021 af peter lind

1) Du udregner hvor meget energi elkogeren leverer.

2) udregn 80% af resultatet

3) brug formlen i https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=2025237


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. oktober 2021 af MountAthos

Vands specifikke varmefylde er 4.18 kJ / kg / ºC, så for at opvarme 0.75 kg vand 1ºC skal der

tilføres .75 kg · 4.18 kJ / kg = 3,135 kJ

Elkedel 

1500 w / sek = 1500 j / sek = 1,5 kJ / sek

Elkedlen er tændt i 45 sek og den energi der tilføres vandet er (45 · 1.5 kJ) · 0.8 = 54 kJ

Temperaturstigning der kan forventes er 54 kJ / 3.135 kJ / ºC = ( udregn selv )


Skriv et svar til: Energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.