Kemi

pH definition

12. december 2021 af lou003 - Niveau: B-niveau

hej, jeg er i gang med en opgave hvor jeg skal forklare om pH-værdien. man definerer pH som den negative logaritme til koncentrationen af oxonium, og det er jo fordi at man så får et output der er positiv. Men hvordan er det egentlig at det mere matematisk ser ud. for en normal log(x)=y er jo 10^y=x. Hvordan ville det så være for -log(x)? Det ville være en stor hjælp med en mere dybdegående forklaring om hvorfor pH er defineret således - set fra en matematisk side.

tak på forhånd. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2021 af Christianfslag

Som du siger er pH et udtryk for minus logaritmen til den akutelle stofmængdekoncentration af oxonium i en vandig opløsning. Vi har altså at

pH=-log10(\frac{[H_3O^+]}{\frac{mol}{L}})

Givet at koncentration er opgivet som 10^-^x forekommer følgende sammenhæng

pH=-log10(10^-^x)=x

Forskellen på -log og log er blot at den y-værdi som log(x) ville give bliver ganget med -1.


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. december 2021 af Eksperimentalfysikeren

-log_{10}(x) = log_{\frac{1}{10}}(x)

Så der ertale om logaritmen med grundtallet 1/10.


Skriv et svar til: pH definition

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.