Kemi

opgaver med buffer, er så lost

19. december 2021 af Lise123Lise - Niveau: A-niveau

Opgave 1

Oplysninger:
356 g/mol pencillin er en svag syre, som har Ka=1,7 * 10-3.
Beregn [H+] i opløsningen som er lavet ved at tilføje vand for at lave 725 mL.
a) 0,187 mol

Tænkte man skal gøre følgende og isolerer ift til x: 1.7*10^{-3}=\frac{(x)(x)}{0.187-x}, men ved ikke hvordan man fletter 725 ind i ligningen?

Opgave 2
En bufferopløsning er lavet af 15,00 gram NaC2H3O2 og 12,5 gram eddikesyre, hvorved man har en 500 mL opløsning.

Hvad er pH af opløsningen?

Opgave 3
Jeg skal bestemme en optimal buffer ud fra en tabel. 
Det eneste jeg kender er pH som er 3 vil det så sige at Ka= 10-3=1*10-3?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2021 af Heptan

Du fletter det ind ved: 0,187/0,725

fordi c = n/V


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. december 2021 af Heptan

Opgave 2)

Beregn stofmængden af basen og syren, og indsæt i pufferligningen. pKa skal du slå op.

Opgave 3)

Ja, så finder du det stof der er tættest på, i en tabel. Dvs. et stof der har ca. pKa = 3


Svar #3
19. december 2021 af Lise123Lise

Så det bliver 1.7*10^{-3}=\frac{(x)(x)}{0,2579-x} ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. december 2021 af Heptan

#3 Korrekt


Svar #5
19. december 2021 af Lise123Lise

Skal jeg slå pKa af både syren og basen op?


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. december 2021 af Heptan

Syren og basen har samme pKa. Så du slår den op for syren.


Svar #7
19. december 2021 af Lise123Lise

er det rigtigt for opgave 2)

nNaC2H3O2 = 0,1828 mol
neddike = 0,4159 mol

pkaeddike = 4,76

pH=4,76+log\frac{0,1828 mol}{0,4159 mol}

pH = 4,4


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. december 2021 af Heptan

Jeg får neddike = 12,5/60,052 = 0,2082 mol


Skriv et svar til: opgaver med buffer, er så lost

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.