Kemi

Massen af gips, dannet af 100 g SO2

01. januar 2022 af anonymperson12 - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har en opgave hvor jeg skal beregne massen af gips (CaSO4•2H2O), som dannes af 100g SO2

Ved ikke hvordan man gør, hvem kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. januar 2022 af Heptan

SO2 + CaCO3 + O2 + H2O → CaSO4*2H2O + CO2   (ikke afstemt)

Reaktionsskemaet afstemmes:

2SO2 + 2CaCO3 + O2 + 4H2O → 2CaSO4·2H2O + 2CO2   (afstemt)

Beregn stofmængden af 100g SO2 med formlen:

n = m/M

hvor m = 100g og M er molarmassen af SO2 (brug evt google).

Som det ses af det afstemte reaktionsskema er SO2 og CaSO4*2H2O i forholdet 2:2, så stofmængden af SO2 er lig stofmængden af CaSO4*2H2O. Massen af gips kan beregnes:

m = n*M

hvor n er svaret fra tidligere, og M er molarmassen af CaSO4*2H2O.


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. januar 2022 af mathon

                           M_{CaSO_4{^*}2H_2O}=172.171\;\tfrac{g}{mol}


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. januar 2022 af Eksperimentalfysikeren

Man behøver ikke at gå hele reaktionsskemaet med tilhørende afstemning igennem for at løse opgaven.

Man starter med at finde molarmassen af hvert af de grundstoffer, der indgår i SO2 og i slutproduktet. Da S forekommer 1 gang i hver formel, ved man, at der dannes 1 mol gips ud fra 1 mol SO2

Man finder så molarmasserne af SO2 og gips hver for sig. Det gøres ved at addere molarmasserne af de grundstoffer, der indgår, vægtet med antal atomer, der indgår i formlen: mSO2 = mS + 2mO. og tilsvarende for gips. Til slut finder man antallet af mol SO2 og ganger med molarmassen af gips.


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. januar 2022 af Heptan

#3 Det skal man passe på med, da S kan forekomme i andre stoffer. Men i særtilfældet her kan man godt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. januar 2022 af mathon

         \begin{array}{llllll} \textup{Oversigt:}\\\\&& \begin{array}{|c|c|c|} &\mathbf{SO_2}&\mathbf{CaSO_4{^*}2H_2O}\\ \hline \textup{masse}/g&100&\\ \hline \textup{molmasse}/\frac{g}{mol}&100.1&172.171\\ \hline \textup{antal mol}&&\\ \hline \textup{koefficienter}&1& 1\\ \hline \end{array} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. januar 2022 af Eksperimentalfysikeren

Så vidt jeg kan se, er molmassen for svovl ca 32, og for ilt ca 16, hvilket for SO2 giver ca 64. (g/mol).

Hvor kommer de 100,1 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. januar 2022 af mathon

tastekorrektion:

         \begin{array}{llllll} \textup{Oversigt:}\\\\&& \begin{array}{|c|c|c|} &\mathbf{SO_2}&\mathbf{CaSO_4{^*}2H_2O}\\ \hline \textup{masse}/g&100&\\ \hline \textup{molmasse}/\frac{g}{mol}&64.07&172.171\\ \hline \textup{antal mol}&&\\ \hline \textup{koefficienter}&1& 1\\ \hline \end{array} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. maj kl. 13:55 af DVR

Hej marathon og citer, har siddet og kigget lidt på jeres svar.

Men hvs vi så gå skridtet videre, og skal beregne, hvor mange gram af hvert stof der skal bruges. hvoran vil i så gribe det an?

Jeg er med på, at vi regner Mw ud for hvert grundstof, deler med de 100 gram.

Men så skal der beregnes m (g)

og n (mol) ----- og der står jeg af, hvordan beregnes forholdet?


Brugbart svar (1)

Svar #9
02. juni kl. 11:03 af Heptan

For at finde forholdet, skal man se på koefficienterne. Forholdet mellem O2 og SO2 er 1:2. så n(O2) = 1/2*n(SO2).

2SO2 + 2CaCO3 + O2 + 4H2O → 2CaSO4·2H2O + 2CO2   (afstemt)


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. juni kl. 15:56 af DVR

Tak for svar :-)


Skriv et svar til: Massen af gips, dannet af 100 g SO2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.