Kemi

reaktion mellem diiod og propanon

16. januar 2022 af ThomasGU - Niveau: A-niveau

Jeg skal bestemme hastighedsudtrykket for trin 2 i en reaktionsmekanisme for reaktion mellem diiod og propanon. 

Trin 2 ser sådan ud:

H2O + CH3COCH3 + HI2 --> CH3COCH2I + HI + H3O+

Umiddelbart vil jeg tro det er en trimolekylær elementarreaktion, men min bog fortæller ikke noget om hastighedsudtrykket for disse. Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2022 af mathon

HI2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. januar 2022 af mathon


Svar #3
16. januar 2022 af ThomasGU

Det er et molekyle ser sådan ud:

I-I+_H

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. januar 2022 af ringstedLC

#2: Øhh, - det kan man ikke.


Svar #5
16. januar 2022 af ThomasGU

#1: figur 3 er mekanismen
Vedhæftet fil:image.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #6
16. januar 2022 af mathon

                   \small \begin{array}{llllllll} CH_3COCH_3\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\underset{gul/brun}{\underbrace{I_2\,_{\textit{(aq)}}}}\;\longrightarrow \;CH_3COCH_2I\,_{\textit{(aq)}}\;+\;H^+\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\underset{\textup{farvel\o s}}{\underbrace{I^-\,_{\textit{(aq)}}}} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. januar 2022 af mathon

Et forslag til reaktionsmekanisme:

                  \small \small \begin{array}{llllll} H_3C-\underset{\underset{\begin{array}{ll}O \end{array}}{||}}{C}-CH_3\;+\;H^+\;\;\;\overset{\textup{hurtig}}{\rightleftharpoons} \;\;\;H_3C-\underset{\underset{\begin{array}{ll} \underset{+}{O}H \end{array}}{||}}{C}-CH_3&&&&(1)\\\\\\\\ H_3C-\underset{\underset{\begin{array}{ll} \underset{+}{O}H \end{array}}{||}}{C}-CH_3\;\;\;\xrightarrow[]{\textup{langsom}}\;\;\;H_3C-\underset{\underset{\begin{array}{ll} OH \end{array}}{|}}{C}=CH_2\;+\;H^+&&&&(2)\\\\\\\\ H_3C-\underset{\underset{\begin{array}{ll} OH \end{array}}{|}}{C}=CH_2\;\;\;\xrightarrow[]{\textup{hurtig}}\;\;\;H_3C-\underset{\underset{\begin{array}{ll} O \end{array}}{||}}{C}-CH_2I\;+\;H^+\;+\;I^-&&&&(3) \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. januar 2022 af mathon

korrektion:

      \small \small \small \begin{array}{llllll} H_3C-\underset{\underset{\begin{array}{ll}O \end{array}}{||}}{C}-CH_3\;+\;H^+\;\;\;\overset{\textup{hurtig}}{\rightleftharpoons} \;\;\;H_3C-\underset{\underset{\begin{array}{ll} \underset{+}{O}H \end{array}}{||}}{C}-CH_3&&&&(1)\\\\\\\\ H_3C-\underset{\underset{\begin{array}{ll} \underset{+}{O}H \end{array}}{||}}{C}-CH_3\;\;\;\xrightarrow[]{\textup{langsom}}\;\;\;H_3C-\underset{\underset{\begin{array}{ll} OH \end{array}}{|}}{C}=CH_2\;+\;H^+&&&&(2)\\\\\\\\ H_3C-\underset{\underset{\begin{array}{ll} OH \end{array}}{|}}{C}=CH_2\;+\;I_2\;\;\;\xrightarrow[]{\textup{hurtig}}\;\;\;H_3C-\underset{\underset{\begin{array}{ll} O \end{array}}{||}}{C}-CH_2I\;+\;H^+\;+\;I^-&&&&(3) \end{array}


Skriv et svar til: reaktion mellem diiod og propanon

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.