Kemi

Bestem initialhastigheden

29. januar 2022 af Omar95 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg sidder med en opgave jeg har svært ved at lave. Forstår ikke opgaven... har brug for hjælp :/

a. Bestem initialhastigheden for hver startkoncentration af krystalviolet, idet du forklarer hvordan du benytter data. Tænk over at benytte de korrekte enheder i alle beregninger og mellemregninger.

Se data i excel filen


Svar #1
31. januar 2022 af Omar95 (Slettet)

Nogen som kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. januar 2022 af Soeffi

#0. En hurtig beregning: Nedenfor er vist koncentrationer som funktion af tiden i de fem forsøg. Øverst normal visning, nederst logaritmisk visning. Af det nederste fremgår, at reaktionen er første orden (rette linjer). Hældningen kan bruges til at finde hastighedskonstanten. (Man skal tage ln til y-aksens tal).

Vedhæftet fil:koncentration.png

Svar #3
31. januar 2022 af Omar95 (Slettet)

#2

#0. En hurtig beregning: Nedenfor er vist koncentrationer som funktion af tiden i de fem forsøg. Øverst normal visning, nederst logaritmisk visning. Af det nederste fremgår, at funktionen er første orden (rette linjer). Hældningen kan bruges til at finde hastighedskonstanten. (Man skal tage ln til y-aksens tal).

Så jeg tager logaritmen til alle tal på y-aksen:

ln(1,57887) = 0,4567094

ln(1,137) = 0,1283932

ln(8,44416) = 2,1333475

ln(3,73234) = 1,317035

ln(1,24614) = 0,2200508

Og bruger dem i v = -d[A]/dt = k * [A] ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. januar 2022 af mathon

Ja
                Hvad er problemet med at komme videre?


Brugbart svar (1)

Svar #5
31. januar 2022 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textup{Hvad er l\o sningen til}\\ \textup{differentialligningen:}\\&& \left [ A \right ]{}'=-k\cdot \left [ A \right ] \; ?\qquad k>0\end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #6
31. januar 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textup{I matematik er du}\\ \textup{st\o dt p\aa \ den som}\\&& y{\, }'=k\cdot y \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. januar 2022 af mathon

Gav det mening?


Svar #8
31. januar 2022 af Omar95 (Slettet)

#7
Gav det mening?

Hej. Ja det gav mening! Tak.

Brugbart svar (0)

Svar #9
31. januar 2022 af Soeffi

#3...ln(1,57887·10-6) = -13,4

Dette er ln til startværdien for den lysblå kurve. Du skal derefter tage ln til slutværdien og dividere med tiden.


Svar #10
31. januar 2022 af Omar95 (Slettet)

#9
#3...ln(1,57887·10-6) = -13,4

Dette er ln til startværdien for den lysblå kurve. Du skal derefter tage ln til slutværdien og dividere med tiden.

Startværdien for den lyseblå kurve: ln(1,57887*10^-6) = -13,3588

Slutværdien for den lyseblå kurve: ln(3,73741*10^-7) = -14,7997

Er det, det du mener? Og så skal jeg dividere de to tal med tiden for start og slut værdien?

(-14,7997)-(-13,3588)/t2-t1 ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
31. januar 2022 af mathon

                              \begin{array}{llllll}&& \ln(y_{\, \textup{\textbf{{\color{Blue} bl\aa}} }})=k_{\, \textup{\textbf{{\color{Blue} bl\aa}} }}\cdot t\\\\&& k_{\, \textup{\textbf{{\color{Blue} bl\aa}} }}=\frac{(-14.7997)-(-13.3588)}{t_2-t_1 } \end{array}


Svar #12
31. januar 2022 af Omar95 (Slettet)

#11

                          \begin{array}{llllll}&& \ln(y)=k\cdot t\\\\&& k=\frac{(-14.7997)-(-13.3588)}{t_2-t_1 } \end{array}

k =(-14,7997)-(-13,3588)/(99,3839-0) = -0,01449832

efterfulgt af v_0 = -0,01449832 \cdot 1,57887\cdot 10^{-6} = -2,289096\cdot 10^{-8} eller har jeg lavet en fejl? :/


Svar #13
31. januar 2022 af Omar95 (Slettet)

Tak for hjælpen ... jeg endte med at sende min aflevering uden opgave 2. Kunne ikke forstå hvordan jeg skulle bestemme initialhastigheden, så besluttede for bare at aflevere, så må jeg håbe på, at min lærer forklarer hvor simpelt det helt sikkert er... min matematiklærer har et flot citat "det er så simpelt, at man tror man ikke kan finde ud af det." God aften.


Brugbart svar (0)

Svar #14
31. januar 2022 af Soeffi

#13. Initialhastigheden kan bestemmes som:

c(t) = c0·e-k·t ⇒ c'(t) = -k·c0·e-k·t ⇒ c'(0) = -k·c0·e-k·0 = -k·c0.

Det kan også gøres grafisk som hældningen til kurven i starten (hældningen af den stiplede linje):

Vedhæftet fil:koncentration1.png

Skriv et svar til: Bestem initialhastigheden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.