Kemi

ethanols reaktion med et oxidationstal

06. februar 2022 af Ditte1404 - Niveau: B-niveau

Hejsa. Jeg har fået en kemi rapport for som indeholder spørgsmålet, "kom ind på teorien om ethanol som en alkohol (type og opløselighed mm) og hvordan den kan reagere med et mildt oxidationsmiddel som fx KMnO4."

Jeg har skrevet teorien omkring ethanol som en alkohol, men er itvivl om hvordan ethanol reagere med et mildt oxidationsmiddel, som for eksempel KMnO_4.

Håber en vil hjælpe:-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2022 af Viderekem (Slettet)

#0

Hejsa. Jeg har fået en kemi rapport for som indeholder spørgsmålet, "kom ind på teorien om ethanol som en alkohol (type og opløselighed mm) og hvordan den kan reagere med et mildt oxidationsmiddel som fx KMnO4."

Jeg har skrevet teorien omkring ethanol som en alkohol, men er itvivl om hvordan ethanol reagere med et mildt oxidationsmiddel, som for eksempel KMnO_4.

Håber en vil hjælpe:-)

Forklaringen må være, at både primære og sekundære alkoholer kan oxideres af kaliumpermanganat. Således skal der tildeles oxidationstal. Dette kan man konstatere ved, at sker en farve ændring mellem dichromationerne og chrom(III)ionerne. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. februar 2022 af mathon

            \small \begin{array}{llllllll} R\overset{\mathbf{{\color{Red} -1}}}{C}H_2OH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +7}}}{Mn}{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;R\overset{\mathbf{{\color{Red} +1}}}{C}HO\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +6}}}{Mn}{O_4}^{2-}\,_{\textit{(aq)}} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. februar 2022 af mathon

\small \begin{array}{lccc} \textbf{atom}&\textbf{op}&\textbf{ned}&\textbf{antal}\\ C&2&&1\\ Mn&&1&2 \end{array}

\small \textbf{afstemning af op- og nedgange:}
            \small \begin{array}{llllllll} RCH_2OH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;RCHO\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Mn{O_4}^{2-}\,_{\textit{(aq)}} \end{array}

\small \small \textbf{afstemning af ladning:}
            \small \begin{array}{llllllll} RCH_2OH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,OH^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;RCHO\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Mn{O_4}^{2-}\,_{\textit{(aq)}} \end{array}

\small \small \small \textbf{afstemning af hydrogen:}            \small \begin{array}{llllllll} RCH_2OH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,OH^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;RCHO\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Mn{O_4}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,H_2O\,_{\textit{(l)}} \end{array}

\small \textbf{oxygen stemmer.}


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. februar 2022 af mathon

og
                   \small \begin{array}{llllllll} R\overset{\mathbf{{\color{Red} -1}}}{C}H_2OH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +7}}}{Mn}{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;R\overset{\mathbf{{\color{Red} +3}}}{C}OOH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +2}}}{Mn}{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}} \end{array}

\small \begin{array}{lccc} \textbf{atom}&\textbf{op}&\textbf{ned}&\textbf{antal}\\ C&4&&5\\ Mn&&5&4 \end{array}

\small \textbf{afstemning af op- og nedgange:}
                   \small \begin{array}{llllllll} 5\,RCH_2OH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;4\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;5\,RCOOH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;4\,Mn{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}} \end{array}

\small \textbf{afstemningaf ladning:}
                   \small \begin{array}{llllllll} 5\,RCH_2OH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;4\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;12\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;5\,RCOOH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;4\,Mn{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}} \end{array}

\small \textbf{afstemning af hydrogen:}
                   \small \begin{array}{llllllll} 5\,RCH_2OH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;4\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;12\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;5\,RCOOH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;4\,Mn{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;11\,H_2O\,_{\textit{(l)}} \end{array}

\small \textbf{oxygen stemmer.}


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. februar 2022 af mathon

dvs
\small \begin{array}{llllllll} 5\,CH_3CH_2OH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;4\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;12\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;5\,CH_3COOH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;4\,Mn{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;11\,H_2O\,_{\textit{(l)}} \end{array}


Skriv et svar til: ethanols reaktion med et oxidationstal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.