Kemi

Enheder

18. juni 2022 af Moehy - Niveau: C-niveau

Masse = g

Molar masse = g/mol

Stofmængde = mol

Koncentration = Mol/L

Volumen = L

Er det de rigtig enheder? Kan der være flere enheder?


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. juni 2022 af mathon

I f.eks. gasligningen er enheden for V kubikmeter.


Svar #2
20. juni 2022 af Moehy

#1

I f.eks. gasligningen er enheden for V kubikmeter.

Jeg har også hørt at der er en enhed som hedder "mmol".

Er der et side på nettet hvor man kan have et overordnet syn på alle enhederne?


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. juni 2022 af ringstedLC

Et mmol er et millimol, - altså en tusindedel af et mol. Det skulle være anvendt til fx beregning af blodglukose for diabetikere.

Enheder kan forsynes med et præfiks:

\begin{align*} \textup{M} &= 10^6\; \textup{, mega} \\ \textup{k} &= 10^3\; \textup{, kilo} \\ \textup{m} &= 10^{-3}\; \textup{, milli} \\ \mu &= 10^{-6}\; \textup{, mikro} \end{align*}

Dette er blot nogle af de nærmeste omkring 100 = 1.

Bemærk: SI-enheden for masse er kilogram og ikke gram. Her er "kilo" altså ikke et selvstændigt præfiks, men en del af selve enheden. Et gram kan skrives som:

\begin{align*} 1\,\textup{g} &= 1\,\textup{m\,kg} \\ 1\,\textup{g} &= 1\cdot 10^{-3}\,\textup{kg} \\ \end{align*}

Præfikser gør værdierne mere overskuelige og derfor nemmere at regne med. Eksempel:

\begin{align*} \textup{M\,enhed}_1\cdot \mu\textup{\,enhed}_2 &= 10^{6\,+(-6)}\,\textup{enhed}_3=10^0\,\textup{enhed}_3=1\,\textup{enhed}_3 \\ \end{align*}

Du kan se mere om- og flere præfikser på https://da.wikipedia.org/wiki/SI-pr%C3%A6fiks


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. juni 2022 af mathon

\small \begin{align*} \textup{M\,enhed}\cdot \mu\textup{\,enhed} &= 10^{6\,+(-6)}\,\textup{enhed}=10^0\,\textup{enhed}=1\,\textup{enhed} \\ \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. juni 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \underset{\textup{enhed}_1}{\underbrace{M\textup{ enhed}}}\cdot\underset{\textup{enhed}_2}{ \underbrace{\mu\textup{ enhed}}}=\textup{ enhed} \end{array}


Skriv et svar til: Enheder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.