Fysik

Resistans ved driftstemperatur

23. september 2022 af Adl9 - Niveau: B-niveau

Hjælp! :)


Svar #1
23. september 2022 af Adl9

#0

Hjælp! :)

Til ovenstående Opgave


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. september 2022 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2022 af mathon

Modstand ved driftstemperatur:
                                                        \small \begin{array}{lllllll}&& R=\frac{U^2}{P}=\frac{230^2\;\mathrm{V\cdot A \cdot \Omega}}{40\;V\cdot A}=1\,322.5\;\mathrm{\Omega} \end{array}

Driftstemperatur:
                                                        \small \small \begin{array}{lllllll}&& R_t=&R_0\cdot \left ( 1+\alpha\cdot t \right )=R_0+R_0\cdot \alpha\cdot t \\\\&& t=&\frac{R_t-R_0}{R_0\cdot \alpha}=\\\\&&& \frac{\left (1322.5 -85.7 \right )\;\mathrm{\Omega}}{\left (85.7\;\mathrm{\Omega} \right )\cdot \left ( 0.0048\;\mathrm{K^{-1}} \right )}=\\\\&&& 3\, 006.61\;\mathrm{K} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. september 2022 af ringstedLC

#3: Enheden må vel blive ºC, når det er modstanden ved 0 ºC, der kendes og bruges som udgangspunkt:

\begin{align*} R_{T} &= R_{(0\,^{\circ}\textup{C})}\cdot (1+a\cdot T) \\ &= R_{(0\,^{\circ}\textup{C})}+R_{(0\,^{\circ}\textup{C})}\cdot a\cdot T\quad \textup{(line\ae r sammenh\ae ng)} \\ &= 85.7\,\Omega+85.7\,\Omega\cdot 0.0048\,^{\circ}\textup{C}\,^{-1}\cdot T\;,\;a_\textup{Kelvin}=a_\textup{Celsius} \\ &= 85.7\,\Omega+0.41136 \,\tfrac{\Omega}{^{\circ}\textup{C}}\cdot T \\ R_{drift}=1322.5\,\Omega &= 85.7\,\Omega+0.41136 \,\tfrac{\Omega}{^{\circ}\textup{C}}\cdot T_{drift} \\ T_{drift} &= \frac{1322.5\,\Omega-85.7\,\Omega}{0.41136\,\tfrac{\Omega}{^{\circ}\textup{C}}} =3006.61\,^{\circ}\textup{C} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2022 af ringstedLC

#0: Bemærk iøvrigt sammenhængen mellem modstand og temp. for en kultrådspære:

\begin{align*} R_{(T,\,kul)} &= R_{(0\,^{\circ}\textup{C},\,kul)}+R_{(0\,^{\circ}\textup{C},\,kul)}\cdot a _{kul}\cdot T \\ &= R_{(0\,^{\circ}\textup{C},\,kul)}+R_{(0\,^{\circ}\textup{C},\,kul)}\cdot \bigl(-0.00005\,\textup{K}^{-1}\bigr)\cdot T \\ &= R_{(0\,^{\circ}\textup{C},\,kul)}-R_{(0\,^{\circ}\textup{C},\,kul)}\cdot 0.00005\,\textup{K}^{-1}\cdot T \end{align*}

Den har altså en -, dog meget lille, negativ temp.-koefficient (NTC), hvilket betyder, at modstanden mindskes, når temp. øges.

Større spænding giver større effekt, der giver højere temp. Det giver mindre modstand, der så giver mere strøm og derved højere effekt.

Kultrådsspæren er altså meget sårbar overfor overspænding.

Pærer med glødetråd af metal som wolfram har en positiv temp.-koefficient (PTC).

Større spænding giver (umiddelbart) større effekt, der giver højere temp. Det giver større modstand, der så giver mindre strøm og derved mindre effekt. Der er altså en vis modvirkning mod spændingsvariationer.


Skriv et svar til: Resistans ved driftstemperatur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.