Kemi

Beregning af Ksp for PbBr2

10. oktober 2022 af andreaswilhemsen - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, jeg sidder med den her opgave, som jeg er helt lost på:

Opgave 1: En mættet opløsning af PbBr2 har et osmotisk tryk på 0.769 atm ved en temperatur på 298 K (R = 0.0821 L*atm/mol*K).

a) Beregn Ksp for PbBr2 under antagelse af at opløsningen kan betragtes som ideal.

nogen som kan hjælp?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2022 af mathon

\small \begin{array}{lllllll} c=\frac{p_{\textup{osmo}}}{R\cdot T}=\frac{0.769\;\mathrm{atm}}{\left ( 0.0821\;\mathrm{\frac{atm\cdot L}{mol\cdot K}} \right )\cdot \left ( 298\;\mathrm{K} \right )}=0.031432\;\mathrm{M}\\\\\\ Pb\left (Br \right )_2\,_{\textit{(s)}}\;\rightleftharpoons \;Pb^{2+}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Br^-\,_{\textit{(aq)}} \end{array}


                            \small \begin{array}{llllll} K_{sp}=&\left [Pb^{2+} \right ]\cdot \left [Br^- \right ]^2=c\cdot \left ( 2c \right )^2=4c^3=4\cdot \left (3.1432\;\mathrm{M}\cdot 10^{-2} \right )^3=\\\\& 1.24\cdot 10^{-4}\;\mathrm{M^3} \end{array}


Svar #2
10. oktober 2022 af andreaswilhemsen

Du har tilfældigvis ikke resten af afl 5 i grundlæggende almen kemi?

Brugbart svar (1)

Svar #3
10. oktober 2022 af mathon

Korrektion:
                       \small \small \begin{array}{llllll} c_{\textup{osmo}}&=&\frac{p_{\textup{osmo}}}{R\cdot T}\\\\ 3\cdot c&=&\frac{p_{\textup{osmo}}}{R\cdot T}\\\\ c&=&\frac{1}{3}\cdot \frac{p_{\textup{osmo}}}{R\cdot T}=\frac{1}{3}\cdot \frac{0.769\;\mathrm {atm}}{\left (0.0821\;\mathrm{\frac{atm\cdot L}{mol\cdot K }} \right )\cdot \left (298\;\mathrm{K} \right )}=1.04772\cdot 10^{-2}\;\mathrm{M} \end{array}

                       \small \begin{array}{lllllll}\\\\\\ Pb\left (Br \right )_2\,_{\textit{(s)}}\;\rightleftharpoons \;Pb^{2+}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Br^-\,_{\textit{(aq)}} \end{array}


                      \small \small \begin{array}{llllll} K_{sp}=&\left [Pb^{2+} \right ]\cdot \left [Br^- \right ]^2=c\cdot \left ( 2c \right )^2=4c^3=4\cdot \left (1.04772\cdot 10^{-2}\;\mathrm{M} \right )^3=\\\\& 4.60\cdot 10^{-6}\;\mathrm{M^3} \end{array}


Svar #4
10. oktober 2022 af andreaswilhemsen

Hvorfor ganger du med 3?

Svar #5
10. oktober 2022 af andreaswilhemsen

#3

Korrektion:
                       \small \small \begin{array}{llllll} c_{\textup{osmo}}&=&\frac{p_{\textup{osmo}}}{R\cdot T}\\\\ 3\cdot c&=&\frac{p_{\textup{osmo}}}{R\cdot T}\\\\ c&=&\frac{1}{3}\cdot \frac{p_{\textup{osmo}}}{R\cdot T}=\frac{1}{3}\cdot \frac{0.769\;\mathrm {atm}}{\left (0.0821\;\mathrm{\frac{atm\cdot L}{mol\cdot K }} \right )\cdot \left (298\;\mathrm{K} \right )}=1.04772\cdot 10^{-2}\;\mathrm{M} \end{array}

                       \small \begin{array}{lllllll}\\\\\\ Pb\left (Br \right )_2\,_{\textit{(s)}}\;\rightleftharpoons \;Pb^{2+}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Br^-\,_{\textit{(aq)}} \end{array}


                      \small \small \begin{array}{llllll} K_{sp}=&\left [Pb^{2+} \right ]\cdot \left [Br^- \right ]^2=c\cdot \left ( 2c \right )^2=4c^3=4\cdot \left (1.04772\cdot 10^{-2}\;\mathrm{M} \right )^3=\\\\& 4.60\cdot 10^{-6}\;\mathrm{M^3} \end{array}

hvorfor ganger du koncetrationen med 3?


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. oktober 2022 af mathon

Svaret kommer "af sig selv", når du har repeteret osmolaritet.


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. oktober 2022 af mathon

                       \small \small \begin{array}{lllllll}\\\\\\ Pb\left (Br \right )_2\,_{\textit{(s)}}\;\rightleftharpoons \;\underset{\mathbf{{\color{Red} 3}}\textup{ partikler}}{\underbrace{Pb^{2+}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Br^-\,_{\textit{(aq)}}}} \end{array}


                      


Skriv et svar til: Beregning af Ksp for PbBr2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.