Kemi

Beregning af ligevægtskoncentration af sulfat-ioner, Ba2+, Sr2+ og Ca2+

02. november 2022 af tupasss - Niveau: Universitet/Videregående

Hej 

Jeg sidder lige med en opgave, som jeg har prøvet at tage hul på og lyder følgende:

Barium og strontium fældes med 0,5 M opløsning af Na2SO4. Antag, at der anvendes 1 dra°be Na2SO4 opløsning (0,05 mL) i overskud (dvs. ud over det, der forbruges til fældningen), at pH i opløsningen er 1 og totalrumfanget er 1 mL.

Udfra hvad jeg kunne søge mig frem til, fandt jeg kun ud af den formelle koncentration af SO4- 0,5M*(1mL/0,05mL) = 0,025M, men derfra er jeg gået stå. Er der nogen der ved hvordan man kommer videre i sådan en opgave?

1) Beregn ligevægtskoncentrationen af sulfationer i opløsningen.

2) Beregn ligevægtskoncentrationerne af Ba2+, Sr2+ og Ca2+


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2022 af Heptan

1)

pKa2 = 1,99

K_{a2}=\frac{[SO_4^{2-}]}{{[HSO_4^-}]} [H^+] \\ \\ \Leftrightarrow K_{a2}=\frac{[SO_4^{2-}]}{{0,025 \textup{M} -[SO_4 ^{2-}]}} [H^+]

Løs for sulfat.


Skriv et svar til: Beregning af ligevægtskoncentration af sulfat-ioner, Ba2+, Sr2+ og Ca2+

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.