Matematik

Matematik

16. november 2022 af larasen - Niveau: A-niveau

Hej nogen kan hjælpe mig med den her opgave, på forhånd tak 

Vedhæftet fil: mat.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #1
16. november 2022 af MentorMath

Hej. 

a) Det oplyses at f er en løsning til differentialligningen. Vi kan derfor indsætte punktet P(0,2) i differentialligningen og bestemme differentialkvotienten(f' i punktet).

y' = 2•2(8-2) = 32 - 8 = 24 

Vi kan nu indsætte værdierne i tangentens ligning.

y = f(x0) + f'(x0)•(x-x0)

x0 = 0 og f(x0) = 2 (ud fra punktet P).

f '(x0) = 24

y = 2 + 24•(x-0) = 2 + 24x - 0 = 24x + 2

Dvs.

y = 24•x+2 ,

hvor y er en ligning for tangenten til graften for f i punktet (0,2).


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. november 2022 af MentorMath

b) Her finder du løsningsformlen til den logistiske differentialligning på formen y' = a•y(M-y) i en formelsamling.


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. november 2022 af MentorMath

b) 

y' = a•y(M-y) ⇔

y = M/(1+c•e-a•M•x

Vi finder først den fuldstændige løsning til differentialligningen.

y = 8/(1+c•e-2•8•x) = 8/(1+c•e-16•x).

Vi bestemmer nu den partikulære løsning gennem punktet (0,2) ved at indsætte punktet og bestemme værdien for konstanten c.

Dvs.

2 = 8/(1+c•e-16•0) = 8/(c+1) ⇔

2•(c+1) = 8 ⇔

2•c + 2 = 8 ⇔

c = 3

Vi kan heraf opskrive en forskrift for f, som er den løsning til differentialligningen, hvis graf går gennem punktet (0,2).

f(x) = 8/(1+3•e-16•x)


Skriv et svar til: Matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.