Fysik

Sammenstød mellem galakser

22. december 2022 af sabrina132 - Niveau: A-niveau

Hej sp

Jeg har haft problemer med ta løse denne delopagve

Jeg har løst den, men er sikker på at den er løst forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. december 2022 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. december 2022 af peter lind

Du indsætter afstanden til galaksen, hvor du skal bruge diameteren af ringen


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. december 2022 af Soeffi

#0.
b) Du antager, at ringen er cirkelformet, at diameteren af galaksen var 0 ved sammenstødet og at
    måleusikkerheden er 0. Du har, at 
    d =
    2·(400 mio. lysår)·sin(0,025°) = 
    2·4,00·(9,46·1020 km)·sin(0,025°) =
    3,3·1018 km

    Tiden, t, siden sammenstødet findes på følgende måde:
     t =
     (3,3·1018 km)/(30 km/s) = 
     1,1·1017 s =
     3,5·109 år

#1. Bemærkning:
Resultatet skal læses som 1,26·1020 s. Du burde for det første kunne regne ud, at 1,26 s er for lidt, når det tager 400  millioner år for lyset fra galaksen at nå os. Det, som vi ser nu, skete for 400 mio. år siden. Størrelsen 1,26 sekunder er desuden langt under måleunøjagtigheden, og ville desuden medføre, at udvidelsen var sket med mere end lysets hastighed. Endelig burde du kunne regne ud, at 1,26·1020 s er for meget, da det er mere end universets alder på 13 mia. år.


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. december 2022 af mathon

\small \begin{array}{lllllll} \textup{Kordeformlen:}\\&&k=2\cdot r\cdot \sin\left ( \frac{v}{2} \right )\\\\&& d=2\cdot \left (400\cdot 10^6\;\mathrm{\textup{lys\aa r}} \right )\cdot \sin\left ( \frac{0.025\degree}{2} \right )=1.65121\cdot 10^{18}\;\mathrm{km}\\\\ \textup{Tid:}\\&&t=\frac{1.65121\cdot 10^{18}\;\mathrm{km}}{30\;\mathrm{\frac{km}{s}}}=5.50403\cdot 10^{16}\;\mathrm{s}=1.744\cdot 10^9\;\mathrm{\textup{\aa r}} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. december 2022 af Soeffi

#4. Det er rigtigt, der mangler at blive divideret med 2 i #3:
  ...d =
     2·(400 mio. lysår)·sin(0,025°/2) = 
     2·4,00·(9,46·1020 km)·sin(0,0125°) =
     1,6·1018 km...


Skriv et svar til: Sammenstød mellem galakser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.