Fysik

Masse af raket ved opsendelse

13. marts 2023 af legomaster - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har en opgave som lyder således, som jeg ikke ved, hvordan løses

"b) Vurdér ved hjælp af bilaget den samlede masse af Saturn V ved starten af

opsendelsen.

Fra opgaven får man givet "Da rumkapslen Apollo 11 blev opsendt med Saturn V, udsendte det første rakettrin 12,95 ton forbrændingsgasser pr. sekund med farten 2,59 km/s."

Bilaget er vedhæftet

Jeg har selv haft tænket at benytte NSpire og bruge solve-funktionen ved at sige

(solve(vz=u*ln(x/(x-t*12.95))-g*t,x), hvor x er rakettens masse, men her får jeg forskellige masser afhængigt af hvilke værdier jeg benytter.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2024 af ringstedLC

Regression på data giver:

\begin{align*} \frac{\Delta v}{t} &= 2.779\,\tfrac{\textup{m}}{\textup{s}^2} \\ \Delta v &= v_e\,\ln \biggl(\frac{m}{m-m_F}\biggr)-g\cdot t \\ \frac{\Delta v}{t}=a &= \frac{v_e}{t}\,\ln \biggl(\frac{m}{m-m_F}\biggr)-g \\ \frac{(a+g)\cdot t}{v_e} &= \ln \biggl(\frac{1}{1-m_F\cdot{m}^{-1}}\biggr) \\ \frac{-(a+g)\cdot t}{v_e} &= \ln \Bigl(1-m_F\cdot{m}^{-1}\Bigr) \\ 1-m_F\cdot{m}^{-1} &= e^{\frac{-(a\,+\,g)\,\cdot\, t}{v_e}} \\ m &= \frac{m_F}{1-e^{\frac{-(a\,+\,g)\,\cdot\, t}{v_u}}} \quad,\;m_F=m_F\cdot t^{-t}\cdot t \\\textup{Vurdering}: m &= \frac{12950\,\textup{kg\,s}^{-1}\cdot 20\,\textup{s}}{1-e^{\frac{-(2.779\,+\,9.82)\,\textup{m\,s}^{-2}\,\cdot\,20\,\textup{s}}{2590\,\textup{m\,s}^{-1}}}} =2794\cdot 10^3\,\textup{kg} \\ m_{Google} &= 2800\cdot 10^3\,\textup{kg} \end{}

PS. Jeg er klar over, at tråden er noget gammel, men faldt lige over den.


Skriv et svar til: Masse af raket ved opsendelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.