Kemi

Formel og aktuel koncentration

24. august 2023 af Stxelev02 - Niveau: C-niveau

Hej SP

Er der en der lige kan hjælpe mig. Jeg skal lige være sikker, på at jeg gør det rigtig. Er der derfor en der kan og vil vise/skrive den aktuelle koncentration af:

0,2 mol/L BaCl_2

og

0,35 mol/L NH_4Cl

samt

0,15 mol/L K_2CO_3

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2023 af Sveppalyf (Slettet)

Formel koncentration:

c(BaCl2) = 0,2 M

Aktuelle koncentrationer:

[Ba++] = 0,2 M

[Cl-] = 2 * 0,2 M = 0,4 M

Formel koncentration:

c(NH4Cl) = 0,35 M

Aktuelle koncentrationer:

[NH4+] = 0,35 M

[Cl-] = 0,35 M

Formel koncentration:

c(K2CO3) = 0,15 M

Aktuelle koncentrationer:

[K+] = 2 * 0,15 M = 0,30 M

[CO3--] = 0,15 M


Svar #2
24. august 2023 af Stxelev02

#1

Tak for svaret. Men hvorfor er det lige, at man ganger med 2 på nogle? Og hvorfor ganger man fx. ikke med 4 ved NH_4?

Jeg spørger, fordi jeg prøver at forstå det, og fordi jeg er ny i kemifaget.


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. august 2023 af Sveppalyf (Slettet)

BaCl2 → Ba++ + 2 Cl-

Så fra ét mol BaCl2 kommer der ét mol Ba++ samt to mol Cl-.

NH4Cl → NH4+ + Cl-

Så fra ét mol NH4Cl kommer der bare ét mol af hver ion.

K2CO3 → 2 K+ + CO3--

Så ét mol K2CO3 giver to mol K+ og ét mol CO3--.


Svar #4
24. august 2023 af Stxelev02

#3

Tak for svar igen.

Er det så fordi, at man kun ganger med 2, når ionet alene består at et molekyle?

Ja, det er nok elendigt formuleret, men håber det giver mening alligvel.

Kan du eventuelt løse disse to også, så jeg måske bedre kan forstå:

0,25 mol/L Ca(NO3)2

og

0,1 mol/L KBr

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. august 2023 af Sveppalyf (Slettet)

Ca(NO3)2 → Ca++ + 2 NO3-

Dvs. at fra 1 mol Ca(NO3)2 kommer der 1 mol Ca++ samt 2 mol NO3-. Dette giver så

c(Ca(NO3)2) = 0,25 M ⇒

[Ca++] = 0,25 M

[NO3-] = 2 * 0,25 M = 0,50 M


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. august 2023 af Sveppalyf (Slettet)

Den anden er ligetil.

KBr → K+ + Br-

Ét mol KBr bliver bare til ét mol af hver ion.

c(KBr) = 0,1 M

[K+] = 0,1 M

[Br-] = 0,1 M


Svar #7
24. august 2023 af Stxelev02

#6

Tusind tak for svaret.

Det giver umiddelbart god mening nu, men jeg forstår dog stadig ikke, hvorfor der ikke kommer 4 mol NH4 ioner, i den som jeg før har omtalt. Jeg spørger for at prøve at forstå.


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. august 2023 af Sveppalyf (Slettet)

Et NH4Cl-molekyle består af en NH4+-ion og en Cl--ion som bliver skilt fra hinanden når det bliver opløst.

Hvis du er i tvivl om hvordan et molekyle er opbygget, så kig eventuelt på pubchem:

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/25517#section=2D-Structure


Svar #9
24. august 2023 af Stxelev02

#8

Tak for svar igen.

Jeg må indrømme, at jeg stadig ikke helt forstår det, men det skyldes i så fald nok min manglende forståelse for, hvordan et molekyle er opbygget. Jeg er som før nævnt helt ny i kemifaget.

Men jeg siger i hvertfald tak for hjælpen og de hurtige svar.


Skriv et svar til: Formel og aktuel koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.