Matematik

Differentiabel funktion

12. november 2023 af Lalode - Niveau: B-niveau

Hej er der en som kan hjelpe mig med at forstå, hvorfor denne funktion ikke er differentiabel i x=2?

Vedhæftet fil: diff.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
12. november 2023 af MentorMath

Hej,

Funktionen er ikke differentiabel i x = 2, idet grafen laver et knæk. Differentialkvotienten er defineret på den måde, at hvis vi vælger et punkt i nærheden af det punkt hvori vi ønsker at bestemme tangenten, så skal sekanten nærme sig et entydeligt tal i grænsestillingen. Ofte formuleres det i stil med, "hvis hældningen på sekanten har grænseværdien c (hvor c er et entydigt reelt tal) for x → x0, så siges funktionen at være differentiabel i punktet". I dette tilfælde, vil sekanten nærme sig to forskellige tal, alt efter om vi vælger vores variable punkt til højre eller venstre for x = 2. Vi siger derfor, at grænseværdien c, som er et reelt tal, ikke eksisterer og at funktionen derfor ikke er differentiabel i punktet.

Når vi taler om at funktionen ikke er differentiabel i x = 2, kan den stadig godt (som i dette tilfælde) være differentiabel i andre punkter. Hvis vi derimod taler om, at en funktion er differentiabel, menes der ofte, at funktionen er differentiabel i alle punkter.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. november 2023 af mathon

Alle differentiable funktioner er kontinuerte.


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. november 2023 af SuneChr

# 0
Her er et af de nemmeste eksempler at huske på, at den omvendte sætning, # 2, ikke nødvendigvis gælder.
Den grundlæggende  y = |x|   som er parallelforskudt med \binom{2}{0}  giver   y = |x - 2| som på billedet. 


Skriv et svar til: Differentiabel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.