Matematik

Hvad gør jeg forkert?

11. september kl. 12:43 af hfstudentt - Niveau: B-niveau

Hvad gør jeg forkoert her: Opgaveformuleringe er følgeden:


Svar #1
11. september kl. 12:43 af hfstudentt

Min besvarelse:


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. september kl. 13:09 af M2023

#0. Jeg indsætter opgaven.

Centrum til cirklen med formlen x2 + y2 + ax + by + c = 0 er: C = (-a/2,-b/2) = (2,-5).

Når du har centrum til cirklen og det punkt, P, som tangenten går i gennem, så kan tangentens ligning findes ved at sige:

CP er normalvektor til tangenten og P ligger på cirklen.

CP = (5 - 2, -1 - (-5)) = (3,4).

Dette giver: 3x + 4y + c = 0. Heri indsættes P:

3·(5) + 4·(-1) + c = 0 ⇔ c = -11.

Tangentens ligning er derfor: 3x + 4y - 11 = 0.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. september kl. 13:31 af mathon

\small \begin{array}{lllllll} \textbf{Cirklen }&&x^2+y^2-4x+10y+4=0\\\\ \textup{identisk med:}\\&&(x-2)^2+(y+5)^2=5^2\\\\ \textup{har i (5,-1)}\\ \textup{tangenten:}\\&& (5-2)(x-2)+(-1+5)(y+5)=25\\\\&& 3x-6+4y+20=25\\\\\\&& 3x+4y-11=0 \\\\\textup{eller}\\&&y=-\frac{3}{4}x+\frac{11}{4} \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. september kl. 13:46 af mathon

Lille tegnfejl:
                       \begin{array}{lllllllll} \textup{beregning af b:}\\ && b=y-a\cdot x\\\\&& b=-1-\left(-\frac{3}{4} \right )\cdot5\\\\&& b=-1-\left(\frac{-15}{4} \right )\\\\&& b=-1+\frac{15}{4}\\\\&&b=-\frac{4}{4}+\frac{15}{4}=\frac{-4+15}{4}\\\\\\&&b=\frac{11}{4} \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. september kl. 13:53 af mathon

i #3 er benyttet

                         \begin{array}{lllllll} \textbf{Cirklen}&&(x-a)^2+(y-b)^2=r^2\\ \textup{har i punktet}\\P\mathrm{(x_o,y_o)}\\ \textbf{ligningen:}\\&& (x_o-a)(x-a)+(y_o-b)(y-b)=r^2 \end{}


Svar #6
11. september kl. 16:22 af hfstudentt

det er nemlig sådan, at jeg er kommet frem til ligningen: y= -3/4x + 11/4, men i facit står det resulatet du har beregner ovenover. Kan de begge bruges?


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. september kl. 17:48 af mathon

Ja.

Brugbart svar (1)

Svar #8
11. september kl. 18:05 af ringstedLC

#6

\begin{align*} 3x+4y-11 &= 0 \\ 4y &=-3x+11 \\y &=-\tfrac{3}{4}x+\tfrac{11}{4} \end{}

Begge ligninger giver derfor nøjagtig den samme tangent!


Svar #9
11. september kl. 18:26 af hfstudentt

mange tak :)


Svar #10
11. september kl. 18:26 af hfstudentt

mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. september kl. 08:58 af mathon

Rettelse i #5:
                            \textbf{ligningen: }\rightarrow \textbf{ tangentligningen}
 


Skriv et svar til: Hvad gør jeg forkert?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.