Matematik

Udvikling

11. april 2011 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej studieportalen!

Jeg har problemer med opgave 11: http://goo.gl/Ze3LU


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. april 2011 af stikdeno (Slettet)

der står anført at udviklen er eksponentiel at y=b*a^x

så forskriften for sverige lyder f(x)=9348*1.03^x

                              ungarn lyder f(x)=10014*0.97^x

hvor x er år efter 2009

i opgave 2, sætter du bare de 2 funktioner mod hinanden, og isolere x

9348*1.03^x=10014*0.97^x


Svar #2
12. april 2011 af zuku (Slettet)

 I opgave 2, mener du at man bare regne de to funktioner ud som en ligning?


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man skal løse ligningen  9348·1,03x = 10014·0,97x .

Benyt potensregneregler og logaritmer til at isolere x .


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#1

Udtrykkene for de to vækstfunktioner er ikke korrekte. Den årlige vækstrate er 0,3% for Sverige og -0,3% for Ungarn. De to udtryk for befolkningtallet i mio indbyggere ved antal år x efter 2009 er derfor

Sverige: f(x) = 9,348·1,003x

Ungarn: f(x) = 10,014·0,997x .

Ligningen, der skal løses i spm 2) er derfor

9,348·1,003x = 10,014·0,997x


Svar #5
12. april 2011 af zuku (Slettet)

 Hvordan løser man sådan en ligning, når x'et står opløftet?

Og hvordan ved man det/regner det ud i opgave et?


Brugbart svar (2)

Svar #6
12. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man løser ligningen ved at benytte fremgangsmåden i #3. Man får jo

(1,003/0,997)x = 10,014/9,348 , så

x = log(10,014/9,348) / log(1,003/0,997)

Svaret i Opg 1) er så forskriften for Sverige beregnet med x = 9 , da 2018-2009 = 9 , altså 9,348·1,0039 .


Svar #7
12. april 2011 af zuku (Slettet)

 Hvor får man 0,997?


Brugbart svar (2)

Svar #8
12. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er 1 - 0,3% , ligesom 1,003 er 1 + 0,3% .


Svar #9
13. april 2011 af zuku (Slettet)

 Nårh okay! Mange gange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Udvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.