Matematik

Beregn maksimal volume af en kasse

26. maj 2011 af Nugga-t (Slettet)

Vi har en opgave med følgende opgave beskrivelse

En kvadratisk plade med sidelængderne 60cm skal bruges til at lave en kasse. Først skæres der et kvadrat væk i de fire hjørner hvorefter de fire sider bukkes 90 grader.

a) Bestem ved beregning højden af siderne na°r rumfanget i kassen skal være størst muligt
b) Bestem ved beregning det maksimale rumfang

Der medfølger et lille billed til, som gør opgaven lidt lettere at forstå. Jeg har uploadet det her http://www.myupload.dk/showfile/919093b5bec.tiff


Vi tænker vi nok skal lave en form for ligning til at beregne den maksimale størrelse, men vi er blanke på hvordan vi lige tager hul på den. Måske der var nogle der gad at hjælpe os lidt i gang

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2011 af dnamtyp (Slettet)

Jeg vil anbefale at I  starter med at lave en formel for højden og hver side i bunden, ud fra hvor store kvadrater der bliver skåret fra i hjørnerne. Lav en tegning og snak om hvad de mener i opgaveformuleringen. Når I har de tre ting, burde I nemt kunne lave en formel for arealet af kassen.

Hvis I synes det er lidt sært det med størrelsen af kvadraterne der skæres fra, så tænk over hvordan man kan angive størrelsen af et kvadrat.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. maj 2011 af volcom1

 I skal tænke over formlen for volumen af en kasse:

Højde x bredde x længde= volumen.

Kassen er kvadratisk så bredde og længde er den samme den kaldes x. mens højden(de kanter som bukkes op) kaldes y både x og y afhænger af hvor meget der bukkes op til kanter.

dermed er formlen for rumfanget:

x * x * y = V = x2 * y

Højden(y) kan omskrives da i ved at side længden er 60, derfor må højden i hverside af kasse være 60-x da det er hvad der er tilbage når i bukker, altså:

2y=60-x som dermed giver at y = (60-x)/2

Dette kan indsættes i formlen for rumfanget:

x2 * (60-x)/2 = V

Hvis der ganges ind giver det:

(x3-60x2)/2 = V. Så kan i bruge reglen med at for at finde den største værdi for V kan i differentiere så i får en 2 gradsligning, hvor toppunktet er

den højeste værdi 

x, hvorefter i kan 

finde y


Svar #3
26. maj 2011 af Nugga-t (Slettet)

Tak for hjælpen jeg kigger lige på det lidt senere når jeg får matematik igen


Skriv et svar til: Beregn maksimal volume af en kasse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.